Bij de aanleg van je zwembad is het verstandig om na te denken aan kostenbesparende maatregelen zoals isolatie. Aangezien er behoorlijk wat verschillen zijn tussen bijvoorbeeld eps, xps en pir platen, zullen we hier nadere uitleg over het type isolatie uitleggen.
inhoud
Xps isolatieplaten
Xps (geëxtrudeerd polystyreen) isolatie is verkrijgbaar in vlakke platen met een gesloten celstructuur en vlak oppervlak. Hierdoor zijn deze platen extreem drukvast, isolerend en vochtwerend. Xps is daarom het enige isolatiemateriaal dat ondergronds of in een omkeerdak mag worden gebruikt. Xps-platen zijn beschikbaar in verschillende druksterktes, waardoor ze kunnen worden gebruikt in talloze toepassingen. Zo zijn xps-platen met een hoge druksterkte, zoals de xps 500 en xps 700-platen, bijzonder geschikt voor de isolatie van parkeerdaken en parkeergarages. Bovendien hebben de meeste platen een tand- en groefsysteem of een sponningsysteem. Xps kan onder bepaalde omstandigheden ook in een warm dak of spouwmuur worden geplaatst.
Xps heeft veel voordelen. Zo is het extreem vochtwerend, waardoor het kan worden gebruikt in toepassingen waarbij het isolatiemateriaal in contact komt met vocht, zoals funderingsmuren en omkeerdaken. Het is bovendien bestand tegen schimmels, licht van gewicht en makkelijk te versnijden zonder huidirritatie. Xps is ook nog eens 100% recycleerbaar en laat wifi- en gsm-straling door, waardoor er een beter wifibereik doorheen het gebouw is.
Eps isolatieplaten
Eps (geëxpandeerd polystyreen) isolatie, beter bekend als piepschuim, bevat ongeveer tien miljoen bolletjes of parels per kubieke meter. Elke parel bevat ongeveer 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. Eps bestaat qua volume dus maar voor ongeveer 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Stilstaande lucht is de beste thermische isolator, waardoor eps een uitstekend isolatiemateriaal is. Eps is vriendelijk voor de portemonnee, licht van gewicht en eenvoudig te verwerken. Het materiaal is meestal wit, maar er is ook een grijze variant beschikbaar met een nog beter isolerend vermogen. Omdat Eps uit één materiaalsoort bestaat, is het makkelijk te recyclen.
Er bestaan drie soorten eps: op maat gesneden platen, geperste platen in een mal en losse bolletjes voor na-isolatie van spouwmuren. Daarnaast zijn er uiteraard de bekende bouwstenen voor een zwembadwand.
Wat is pir?
Pir staat voor polyisocyanuraat en is een isolatiemateriaal uit hardschuim. Pir bestaat uit ringmatige aromatische verbindingen, die een goede thermische isolatie garanderen. Pir heeft net zoals xps een gesloten celstructuur, maar is minder goed bestand tegen vocht.
Hét grote voordeel aan pir-isolatie is de lambdawaarde. Die is gunstiger dan eender welk ander isolatiemateriaal.
Wat is het grootste verschil tussen xps en pir?
Het grootste verschil tussen xps- en pir-isolatie? Pir levert het hoogste rendement per vierkante meter op. Omdat je met een dunnere plaat beter kan isoleren, is pir dus ideaal voor projecten met beperkte ruimte. Xps is dan weer veel beter bestand tegen vocht en is daardoor ook geschikt voor vochtige ruimtes, maar ook voor ondergrondse keldermuren. Het prijskaartje van pir is wat hoger dan wat je voor xps betaalt, maar beide materialen zijn een uitstekende keuze voor je thermische isolatieproject.
Wat is het verschil tussen xps en eps isolatie?
Om goed uit te leggen wat precies de verschillen zijn tussen xps, pir en eps, is het belangrijk om eerst de verschillen tussen xps en eps duidelijk te maken. De naam ‘xps’ lijkt op eps – beter bekend als piepschuim – maar de materialen zijn verschillend.
Zowel xps als eps zijn vormen van polystyreen, maar waar eps of geëxpandeerd polystyreen bestaat in op maat gesneden platen, geperste platen in een mal en losse bolletjes, is xps of geëxtrudeerd polystyreen voornamelijk beschikbaar in vlakke platen.
Beide isolatiematerialen bieden een uitstekende thermische isolatie, maar eps heeft een hogere celdichtheid en is daarom verkrijgbaar in hogere druksterktes dan eps. Bovendien is xps beter resistent tegen waterdamp, terwijl eps meer lucht en vocht doorlaat. Dat maakt xps beter geschikt voor de isolatie van vochtige plaatsen, zoals kelders.
Het verschil tussen xps- en pir-isolatie?
De lambda-waarde! Het grootste verschil tussen xps- en pir-isolatie is dat pir het hoogste rendement per vierkante meter oplevert. Omdat je met een dunnere plaat beter kan isoleren, is PIR dus ideaal voor projecten met beperkte ruimte.
Xps is dan weer veel beter bestand tegen vocht en is daardoor ook geschikt voor vochtige ruimtes, maar ook voor ondergrondse keldermuren. Het prijskaartje van pir is wat hoger dan dat van xps,
Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?
Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.
Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.