[lwptoc]
Het plaatsen van de gewapende folie in je zwembad is een belangrijke stap.
Eindelijk kan er water in de bak en zie je de eerste contouren van je droomzwembad. Na weken van voorbereiding is het dan eindelijk zover. En na 1 tot 2 dagen zit de klus erop en kan je beginnen aan de afwerking van de rand.
Hoe maak je gewapende folie in een zwembad?
Gewapende zwembadfolie van bijvoorbeeld Alkorplan of Elbe wordt geleverd op een rol van meestal 25 meter. De folie is 1.5 mm dik en veel te stug om kant-en-klaar naar je zwembad te brengen. Dus wordt de folie vanaf de rol ter plaatse gelast in het zwembad.
De folie wordt dan met een professionele föhn aan elkaar gesmolten en afgewerkt met een vloeibare folie. Door deze afwerking voel je de 2 folies niet op elkaar zitten en blijft er geen vuil in de naad zitten. Het ter plaatse maken garandeert een perfecte pasvorm en levensduur van wel 20 tot 25 jaar.
Je kan de folie aan de bovenrand vastmaken met een zogenaamde 'laslat' (een metalen strip met een stukje pvc folie erop) of een houten lat. In principe hebben beide methodes hetzelfde resultaat en hangt het vaak van de voorkeur van de folielasser.
Kan ik zelf de folie lassen in mijn zwembad?
Kan je zelf gewapende folie plaatsen in een zwembad? Ja en nee.
Even een perspectief; de zwembadfolie is niet goedkoop in aanschaf. Het is een substantiële aanschaf en je kijkt er al gauw 20 jaar tegenaan. Hoe denk je dat dit zal gaan als het niet naar je zin is geplaatst? Het is absoluut een karwei waar je de nodige ervaring en apparatuur voor nodig hebt.
Daarnaast heb je ook nog het scheidingsvlies, dat een rot- en schimmelvrije ondergrond garandeert, onder de folie zitten. Als je dit foutief plaatst ga het na het vullen met water heel goed zien. Het resultaat is dat een dure aanschaf door een verkeerde bezuiniging verpest wordt. Tijd dus voor het benaderen van een professionele folielasser.
Hoe vind ik een folielasser voor mijn zwembad?
Goeie vraag en duidelijk antwoord.
Wanneer je de folie koopt bij een specialist of online aanbieder, dan kan je meteen vragen of ze de folie kunnen installeren. Bouwzelfjezwembad.nl levert elk jaar zwembadfolie en een folielasser aan tientallen klanten in Nederland en België. Maar soms biedt een professional zich ook aan via een forum of op Marktplaats.
Soms krijg ik de vraag of een dakdekker ook het zwembad kan maken. Uiteraard is daar lastig een antwoord op te geven. Maar een dak heeft doorgaans geen inlooptrap met antislip folie. In de praktijk is een zwembad toch een ander verhaal dan een pvc folie op een dak plaatsen.
Je kan het dus het beste direct bij de offerte opvragen en vastleggen. Goede folielassers kunnen een lange wachttijd hebben, want ze werken voor verschillende zwembadbouwers en online aanbieders. Maak een goede prijsafspraak en noteer een datum. Soms komen ze eerst even kijken of de ondergrond goed is geprepareerd.
Instructievideo plaatsing gewapende zwembadfolie
Op Youtube kan je zowat over alles een instructievideo vinden. Zo ook natuurlijk voor het lassen van de folie. Wil je alvast een voorproefje over hoe jouw zwembad waterdicht wordt gemaakt? Check de video hieronder.
Hi,
Wij willen zelf een zwembad bouwen met afmetingen 4×10 meter. Wat kost isolatie aanbrengen, vilt aanbrengen en gewapende zwembad folie laten lassen?
Ook ik ga van vijver een zwembad maken, binnenmaten betonnen kuip zijn 12m op 3.10m en een diepte van 1.55m. Wil daar blauwe folie in laten leggen, hoeveel zou de prijs daarvan zijn?
Ik stuur je een offerte per mail.
Hoi Maurice.
Ik overweeg om een zwembad te zelf bouwen.
Maar ik wil er wel folie in laten leggen.
Kun jij mij aangeven wat dit ongevere gaat kosten voor eenzwembad bad van 5m x 2.5 1.5m.
Ik hoor het graag
Uiteraard, ik stuur je een email voor meer informatie.
Ik overweeg de vijver om te zetten naar zwembad (zonder vissen). Moet de vijverfolie (epdm) dan verwijderd worden en vervangen door nieuwe? Of kan het er overheen aangebracht worden? Heb je mooi een extra bescherming tegen lekken denk ik dan maar :-).
Je kan zeker niet de epdm folie eronder laten zitten. Een goede folielasser zal dit dan niet uitvoeren. De folies gaan schuren, je krijgt meer kans op plooien en als er water tussen komt heb je een nog groter probleem. Je zal dus echt alles eerst moeten verwijderen.
Als ik xps platen gebruik, kan de liner er dan meteen tegenaan of moet er dan ook nog vilt tussen?
Het advies is om altijd een scheidingsvlies te gebruiken, bij elke ondergrond eigenlijk. Vaak vervalt de garantie op de folie anders.
Dus het vilt of feuter plaats je op de isolatie? Plaats je best ook xps op de trappen /Plage of is daar enkel vilt voldoende?
Altijd vilt gebruiken, anders vervalt de garantie. XPS op trappen vind ik persoonlijk niet slim. Je gaat dan deuken krijgen. Gewoon dat deel stucwerk voorzien, dat is zeker het beste.