Menu Sluiten

Hoe sluit ik een warmtepomp op mijn zwembad aan?

een warmtepomp op de zwembadleidingen aansluiten

Een zwembadwarmtepomp is een belangrijke en grote investering. Nadat je de juiste keuze hebt gemaakt dient de unit ook aangesloten te worden. Hier kan het mis gaan, dus geven wij je de beste instructies.

De installatie van een warmtepomp op je zwembad

Er zijn een aantal uitgangspunten die voor elke installatie gelden. Hou hier dan ook goed rekening mee. Bij het niet goed aansluiten volgens de richtlijnen is de werking stukken minder en kan er meer overlast ontstaat. Zie hiervoor ook het overzicht met veel voorkomende problemen.

De juiste plaats voor de warmtepomp

hoe sluit je een warmtepomp aan op een zwembadEen warmtepomp moet buiten staan. Enkel dan kan er voldoende warmte energie uit de lucht worden gehaald en worden afgegeven aan het zwembad. Zie de warmtepomp als een omgekeerde airconditioning. Indien je de warmtepomp binnen zet (in de veronderstelling dat de temperatuur daar hoger is) haal je een stuk minder rendement uit de energie die je erin stopt. Zonde!

Zorg ook dat de 'outflow' ruim voldoende is. Wanneer de uitgaande lucht niet minstens 200 cm heeft dan gaat je rendement ook achteruit. Zoek de juiste afmetingen dan ook op in de handleiding.

De warmtepomp aansluiten op de leidingen

Het aansluiten van de warmtepomp op de filterinstallatie is niet moeilijk. Vanaf de filterruimte lopen er 2 leidingen van 50 mm naar buiten toe. Op de unit staat duidelijk aangegeven wat de ingang en uitgang is. Maak gebruik van een lijmverbinding op de PVC leidingen, maar een drie-delige koppeling maakt het makkelijker de warmtepomp af te koppelen indien nodig.

Na de zandfilter maak je gebruik van een bypass om de flow naar de warmtepomp te regelen. Dit is een stelsel van kogelkranen die je eenmalig gaat afstellen. Het water wordt dus verwarmd middels de bypass en komt nadien terug bij de hoofdleiding. Een dergelijke bypass is kant-en-klaar te koop, maar zelf maken is ook betrekkelijk eenvoudig.

installatievoorbeeld warmtepomp op een zwembad

Sommige fabrikanten geven aan dat de warmtepomp 'full-flow' is. Dit betekent dat het gehele water door de warmtepomp kan stromen. Wij raden dit af aangezien je dan geen enkele controle meer hebt. Elke pomp heeft namelijk een optimale doorstroming en nu kan je niets meer inregelen. Ook bij het geheel afkoppelen van de verwarming kan je gewoon blijven filteren.

Het aansluiten van de elektriciteit

De warmtepomp verbruikt natuurlijk ook stroom. Er zal dus een voorziening moeten komen voor elektra. Aangezien hier hoge waardes mee gemoeid zijn raden we aan om professioneel advies in te winnen. Maar voor de planning geven we wel de nodige informatie.

een aansluitschema voor een warmtepompJe kan een aansluiting hebben van 230 volt of 400 volt. Dit is afhankelijk van de afmeting van je zwembad en de capaciteit van de warmtepomp. Soms zit je op een afweging wanneer je bijvoorbeeld een capaciteit nodig hebt boven de 20 kW. In tegenstelling tot een zwembadpomp is hier niet echt een voorkeur aan te geven.

Afhankelijk van de voorzieningen in je huis kan je het beste een aparte groep aanleggen voor de zwembadverwarming. Een pomp kan namelijk een piekspanning genereren en daarmee een te hoge vraag creëren. De zekering kan daarmee ingeschakeld worden. Een aparte groep is dus aan te raden. Wanneer dit niet mogelijk is zal je de totale vraag moeten vaststellen en checken of dit binnen de 16 ampère zal passen. Bij een klein zwembad is dit doorgaans geen probleem.

Het aansluiten van krachtstroom (400 volt) dien je altijd door een elektricien te laten doen. Je kan namelijk fouten maken bij de connectie en daarmee het elektrisch circuit beschadigen. Een 5 aderige kabel zal vanaf de meterkast doorgetrokken worden. Soms kiezen mensen ervoor om een dergelijke voorziening in de filterruimte te voorzien en vanaf daar alle apparaten van stroom te voorzien.

De bediening van een zwembadwarmtepomp

De bediening van de warmtepomp is redelijk afhankelijk van het type en de plaats. In principe stel je de temperatuur met de thermostaat eenmalig in en de werking is verder automatisch. Wanneer de pomp loopt signaleert de warmtepomp dat er water stroomt en zal de pomp wel/niet aangaan (afhankelijk van de ingestelde en werkelijke watertemperatuur).

Luxere modellen hebben een bedieningspaneel op afstand (bekabeld) en tegenwoordig is een Wifi connectie heel gewoon. Je kan de bediening dan uitvoeren met je iPhone of Android telefoon. De fabrikant heeft dan een speciale app ontwikkeld. Ook zie je tegenwoordig veel connecties met domotica in huis. Hiermee kan je alles integreren en controleren.

Andere richtlijnen bij de installatie

 • Wanneer je een frequentiegestuurde pomp hebt stel je de bypass in voor de flow die ontstaat in de filterpositie. Backwash is dan maar van korte duur.
 • Zet de warmtepomp zo dicht mogelijk bij het zwembad en filterinstallatie om afkoeling in de leidingen te beperken
 • Een plaatsing op een dak is meestal wel mogelijk, maar hou rekening met de toenemende druk in de leidingen en de verdere verspreiding van geluid. Soms zijn er extra voorzieningen nodig, vraag dit na aan je leverancier.
 • Het laten plaatsen van de warmtepomp kan een wijs besluit zijn als je twijfelt aan je eigen ervaring. Het is een hoge investering en je wilt er natuurlijk duurzaam mee omgaan.

Heb je nog vragen omtrent de installatie van een warmtepomp? Stel je vraag hieronder en wij geven antwoord!

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Avatar
oprichter in 2010 en verkoopexpert bij Bouwzelfjezwembad.nl

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

100 reacties

 1. Avatar
  Henk

  We hebben een intex Ultra zwembad (17000l) met een zandfilter pomp en een zout systeem. Nu willen we een inverter installeren in combinatie met de zandpomp. Vraag is moet de spanning voor de zandpomp vanuit de inverter komen? Of kan de zandpomp de basis zijn van het functioneren van de inverter.

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Normaal laat je de pomp leidend zijn. De wp slaat namelijk enkel aan als er flow in de leidingen is en slaat af op een thermostaat. De andere optie is voornamelijk als je een aparte circulatiepomp hebt.

  • Avatar
   sim Vanlangenhove

   Beste Henk,

   Graag had ik even geïnformeerd naar je ervaring met dit systeem.
   Wij zijn van plan ook een warmtepomp op het zelfde type intex zwembad te installeren…

   Alvast bedankt!

   • Avatar
    Maurice van den Heuvel

    Hallo Rob,
    Dat klopt, zonder flow heb je geen aansturing van de warmtepomp. Of dat genoeg uren zijn hangt van de situatie af. Soms moet je dan inderdaad een langere filtertijd instellen.

    • Avatar
     Ewoud van Oene

     Kan je de zandfilterpomp en de warmtepomp niet gewoon apart in het stopcontact doen? Dat je ze dan beiden handmatig aan en uit moet zetten snap ik. Ik vraag me alleen af of het ook kan zonder doorlussen.

     En de tweede vraag, ALS hij doorgelust moet worden, moet ik dan de stekker van de zandfilterpomp afknippen?

     • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Ik weet niet precies op welke opmerking je nu hint. Maar een warmtepomp staat bijna altijd ingesteld als ‘slave’ van de tijdklok van de zwembadpomp. Je kan soms de warmtepomp ook leidend laten zijn voor een circulatiepomp, maar dat raad ik met name aan als je een aparte pomp hebt voor de verwarming. Dan werkt dit goed. Laat je de filterpomp aansturen door de warmtepomp, dan heb je geen of nauwelijks circulatie op hete dagen.

    • Avatar
     Rene Baars

     Beste Maurice,
     Ik heb in aansluiting op de vraag van Rob (7-1-2021) en jouw antwoord daarop een aansluitende vraag. Ik heb in Spanje een Bomba de Calor (warmtepomp) / Pool Heater. Deze werkt alleen zoals door jou aangegeven als het filtersysteem operationeel is. Bij Rob draait deze 6 uur per dag. Bij mij vanaf 0700u tot 2200u. Echter mijn filtersysteem draait zolang omdat mijn zwembad pvc liner er niet uit ziet als het water stilstaat. Normaal gesproken hoeft een filterinstallatie volgens mij maar een paar keer per dag te draaien om het zwembadwater te filteren.
     In februari wordt de liner vervangen door tegels en had gehoopt om vanaf dat moment mijn filterinstallatie nog maar een paar keer per dag te laten draaien. Dit zou een hoop elektriciteit schelen. Maar mijn hoop gaat in rook op als de poolheater alleen maar kan verwarmen als de filterinstallatie operationeel is en met een paar keer per dag komt mijn zwembad dus nooit op temperatuur.
     Kan een poolheater niet op een andere manier in het leidingwerk van het zwembad opgenomen worden zodat deze water kan verwarmen en rondpompen zonder dat de filterinstallatie aanstaat.
     En voor de goede orde, vanaf de lente maar zeker in de zomermaanden doet de zon zijn werk en heb ik de poolheater niet nodig, dan is de watertemperatuur soms 30/31 graden

     • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Hallo Rene,
      Je kan helaas enkel met de zwembadpomp de warmtepomp bedienen. Er is niets op tegen om de zwembadpomp de gehele dag te laten draaien als je bijvoorbeeld een frequentiegestuurde versie hebt. Er is niet echt een andere optie, tenzij je een apart circuit aanlegt met kleine, zuinige pomp.

 2. Avatar
  Marc

  Ik heb een vraag over het installeren van de bypass. Maakt het een verschil of je deze horizontaal of verticaal installeert? Liefst installeer ik hem verticaal aangezien de in- en uitgang van de warmtepomp ook onder elkaar zitten.

 3. Avatar
  Gerwin Elsten

  Mag ik chloor toevoegen aan een zwembad met zoutsysteem opstelling? Heb namelijk super troebel water. En wat voor schade kan het aanrichten als ik mijn warmtepomp NA het zoutsysteem geplaatst heb?

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Je kan wel chloor toevoegen hoor, maar waar ontstaat dat troebele water door?
   De warmtepomp heeft een wisselaar inwendig, soms van titanium of anders rvs. Door de hoge chloorconcentratie kan deze aangetast worden, dat verkort de levensduur en de garantie komt te vervallen.

   • Avatar
    Gerwin Elsten

    Dankjewel voor je antwoord. Ik denk dat het troebele water ontstaan is door intensief gebruik. Maar er ligt ook best veel vuil op de bodem. wat is je advies voor een goede zuiger? De wisselaar is van titanium. Is het dan nog aan te raden om het zoutsysteem te verplaatsen?

    • Avatar
     Maurice van den Heuvel

     Ik neem aan dat de handleiding van de warmtepomp een voorschrift heeft vermeld hierover. Ik zou altijd het advies opvolgen. Wat betreft bodemzuigers is er ontzettend veel keus en kan je het beste bij een specialist advies inwinnen.

     • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Lastig… Tegenwoordig kan je ‘actief overwinteren’ door de zwembadpomp 24/7 te laten draaien. Enkel bij strenge vorst krijg je dan eventueel problemen. Maar ik persoonlijk ben voorstander van geheel afsluiten, het zogenaamde ‘passief overwinteren’.
      Een warmtepomp zou je dan kunnen bijschakelen in nood, maar zorg er verder wel voor dat deze de andere tijd winterklaar is, anders vriest de warmtewisselaar snel stuk.

 4. Avatar
  Karin

  Beste, als de zandfilter opstaat en de warmtepomp niet, mag het water dan via de warmtepomp gaan? De kraan naar de invoer en van de uitvoer van de warmtepomp staan half open, de andere staat volledig dicht. Het water is nu 30graden, door de ganse dag de zandfilter te laten werken, blijft het water op die temperatuur, zonder de warmtepomp op te zetten.

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Ja geen probleem. De warmtepomp signaleert of er flow is en wanneer deze ingeschakeld moet worden. Gaat eigenlijk dus allemaal vanzelf.

   • Avatar
    Eddy

    Maurice van den Heuvel een vraagje:
    We hebben een zandfilter en warmtepomp.
    Omdat het volgens ons niet noodzakelijk is dat die filter continue draait zetten we die op een programma 4u draaien en 4u niet.
    Maar als die pomp niet draait werkt de warmtepomp uiteraard ook niet. Die geeft dan foutcode E03
    Als de zandfilter terug aanslaat begint de pomp ook te draaien…
    MAAR nu vroeg ik me af of dit een OK werkwijze is? of we geen schade berokkenen aan de warmtepomp…
    Graag jullie advies.
    Bedankt!

    • Avatar
     Maurice van den Heuvel

     Het klinkt als normaal eerlijk gezegd. Alleen de foutcode snap ik niet. Kan me niet voorstellen dat de wp standaard een foutcode geeft onder normale omstandigheden. Maar ik ken het merk niet en je kan het dus beter bij de leverancier vragen lijkt me.

     • Avatar
      Antoinette Piersma

      Wij hebben een warmtepomp aangeschafd voor een zwembad van 45m3 ons zwembad is 30 m3 dus best veel overcapaciteit wij hebben hem aangesloten en na 1dag zit er ijsvorming aan de buitenkant mijn vraag is hoe komt dit
      MvG Antoinette Piersmao

     • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Dat is inderdaad met deze temperaturen wel vreemd. Ik zou eens kijken naar de afstelling van de bypass, of de hoeveelheid koelgas in de unit. Anders zou ik even contact opnemen met de leverancier. Ik neem aan dat er geen foutcode wordt gegeven?

 5. Avatar
  Sander

  Hoi, allereerst complimenten voor de site! ik heb een oudere eco5 warmtepomp aangeschaft. Verwarmd een bad van 18m3. Zit een zandfilter pomp van intex voor (4,5m3 flow). Ik heb geen bypass aangelegd, dus t gaat fullflow. Aangezien de filterpomp niet supersterk is (eco 5 vraagt tussen 4 en 5 m3 input las ik). De filterpomp en warmtepomp draaien nu 3 dagen non-stop en temp komt niet boven de 25 graden. Op de eco 5 kan ik geen enkele drukmeter of led-jes vinden om evt de druk in te stellen dmv een bypass. Moet ik toch een bypass aanleggen en dan ‘op gevoel’ instellen? De druk in de filterpomp zit net boven groene gebied, 6 psi/0,4 bar.

 6. Avatar
  Nicky

  Dag Maurice,
  Ik las hier boven dat de bypass nooit volledig dicht mag staan. Maar sedert enkele dagen moeten wij deze volledig dicht draaien anders werkt warmtepomp niet. ( niet genoeg druk). Kunnen wij de druk nog op andere manier verhogen zodat bypass weer wat open kan? Alles is intussen wel al 12jaar oud.
  Ps toffe site

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Dan heb je blijkbaar een probleem met de doorstroming lijkt me. Althans, daar zou ik het eerder zoeken.
   Is de drukmeter op de 6-wegklep toevallig opgelopen? Filterzand vervuilt of pompmandje vol?
   Vaak zie je wel aan de stroming in het zwembad (bij de inspuiters of skimmer) of de capaciteit is afgenomen.

   • Avatar
    Nicky

    Bedankt voor je antwoord.
    maar wat is een 6-wegklep?
    We voelen wel aan de inspuiters dat er minder druk is.

    Na 12jaar zal het waarschijnlijk nuttig zijn om het fiterzand te vervangen?

    • Avatar
     Maurice van den Heuvel

     Zeker het filterzand vervangen! Dat doe je het beste al na 3 jaar. Ik zou zeker voor filterglas gaan. Dat gaat zeker 10 jaar mee en werkt stukken beter.

   • Avatar
    Vanmeirhaeghe Filip

    Hey Maurice , ik reeds een drietal jaar een warmtepomp Interline Eco 4,5 kW voor een opstaand zwembad van ca 20 kun . Ik blijf met het gevoel zitten dat de warmtepomp niet genoeg verwarm . Zelf nu al een paar keer de test op de uitlaat vergeleken met de zwembadtemperatuur en ik heb ongeveer maar een 0,25 °C tot max 0,5 °C winst terwijl er toch wordt geschreven dat er op zijn minst één graad verschil zou moeten zijn . Na toch wel wat opzoeken begreep ik dat de druk van het koelgas om en bij de 1,5 MPa moet wezen om optimaal rendement te hebben van de warmtepomp …. alleen deze druk krijg ik niet genoeg omlaag . De bypass is uitgevoerd met bolkranen van 50 mm . We starten op bij alle kranen full open . Druk gas staat standaard ongeveer op 1,8 MPa bij doorstroming zonder de pomp aan te leggen . We schakelen de pomp aan en de druk verhoogd vrij snel tot 2,5 om zo verder doch langzamer te verhogen tot …. 3,6 MPa ( vanaf 3,7Mpa komen we in de oranje zone en durft ze zelfs automatisch uit te schakelen ) De 3,6 MPa blijft vrij constant . We sluiten de middelste bolkraan zoals voorgeschreven om de druk van het gas omlaag te krijgen . Dit lukt zeer matig …. tot 3,4 MPa . Bij het bijkomstig deels afsluiten van de bolkraan aan de out kant verhoogd de druk alweer …. De doorvoercapaciteit is ca 10 l per 4 sec maw = 9000 l/uur wat mijn inziens meer dan voldoende is . Handleiding schrijft voor een debiet van 4-6 kub / uur . Heel recent nog gelezen dat de warmtepomp hoger moet staan dan het waterniveau zwembad zelf . Heb dit vandaag dan ook zo opgesteld me GEEN resultaat what soever. Kan U me eventueel op de goede weg helpen ?? Alvast bedankt Filip

 7. Avatar
  Cardinaels Danny

  Hallo,

  Als we de warmtepomp s nachts willen uitzetten, wat is dan de beste volgorde. Manueel de warmtepomp uitzetten en dan in en uitvoer dichtdraaien van de bypass ?
  Of mogen wij de warmtepomp gewoon uitschakelen en de bypass kranen allemaal open laten staan alsof de warmtepomp nog aanstaat ?
  Wat is het beste of verstandigste ?

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Het lijkt mij het handigste als je gewoon de zwembadpomp op een tijdschakelaar plaatst. Dan kan je instellen dat deze in de nacht niet draait en heb je ook geen aparte instelling van de warmtepomp nodig.

 8. Avatar
  Jan Verheyen

  Hallo, ik heb de bypass tss de waterpomp en inverter orilux 9,2kw staan, hoe zet ik mijn kranen vd bypass afstelling het beste voor de beste werking, er staat namelijk geen drukmeter op de inverter.. heb een bad van 32m3
  Alvast bedankt

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Ik ken deze warmtepomp niet eerlijk gezegd. Maar een drukmeter bestaat niet op de warmtepomp inderdaad. Dat is de druk van het gasmiddel. Probeer de uitgaande temperatuur 1 graad hoger te laten zijn als de inkomende temperatuur, dat is een mooi streven.

 9. Avatar
  Paul

  Hallo Maurice,

  we hebben een zwembad (40m3) met warmtepomp ECO-10.
  Huis gekocht met bestaand zwembad, dus volledig nieuw voor ons.
  ik constateer dat de warmtepomp regemaltig afslaat.
  ik zie dat de sensor van de omgevingstemperatuur (8 graden sensor) aan de achterzijde redelijk dicht op het rooster hangt.
  is dat normaal, of slaat de pomp dan af omdat hij de koude uitgaande lucht meet? Moet/mag ik de sensor wat verder van het rooster af hangen?

  als je meer info nodig hebt dan hoor ik dat graag.

  Groeten,
  Paul

 10. Avatar
  Evelien

  Beste, warmtepomp (Eco-Hydro) geeft onmiddellijk na aanzetten foutmelding dat de druk te laag is. Bypass proberen aan te passen, maar druk blijft te laag. Is het mogelijk dat de filterpomp niet krachtig genoeg is of hoe kan druk nog opgedreven worden?

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Ik ken deze warmtepomp niet goed. Het kan zijn dat de druk in de watercirculatie te laag is, maar het kan ook zijn dat het koudemiddel niet toereikend is. Dat zou je aan de meter kunnen zien.

 11. Avatar
  Diana

  Ik wil een betonnen zwembad renoveren en overgaan op zoutelectrolyse ipv chloor. Leidingen en aansluitingen zijn er. Wat heb ik allemaal nodig om het water te zuiveren?

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Deze vraag past niet echt op deze pagina, maar goed.
   Je hebt een zoutelektrolyse apparaat nodig en industrieel zout, dat is alles.

 12. Avatar
  Merlijn

  Hallo,

  Ik heb een Intex zwembad besteld.
  Intex Ultra XTR Frame Pool 732 x 366 x 132 cm (set incl. zandfilterpomp)
  + een Intex Zoutwatersysteem 28670 – 56.800 liter
  En een Orilux inverter warmtepomp 8 kW (zwembaden tot 40.000 liter)

  De juiste volgorde van het water is? Zandfilterpomp –> Zoutwatersysteem –> Warmtepomp ?
  Zijn er ook nog andere zaken die ik moet toevoegen aan het zwembad, of is het enkel zout ?

  Alvast bedankt voor uw reactie

  Met vriendelijke groeten,
  Merlijn

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Merlijn,
   Eerst de bypass warmtepomp en bij voorkeur daarna zoutelektrolyse. Anders heb je kans op overdosering.
   Zout doe je idd in het bad volgens de opgave van Intex.

   En dan maar voldoende filteren en pomp laten draaien! Veel zwemplezier.

   • Avatar
    Kristel

    Hallo,

    Is dit de juiste opstelling: Zwembad uit -> zandfilterpomp -> bypass warmtepomp -> zoutelektrolyse -> zwembad in?
    Komt de zoutelektrolyse te staan na de bypass en voor zwembad in? Maw op het stuk vlak voor waar het water opnieuw in het zwembad terecht komt?
    Of na de bypass & voor de “in” van de warmtepomp zelf?

    Dank voor feedback,
    Vriendelijke groet,
    Kristel

    • Avatar
     Maurice van den Heuvel

     Het is zaak om de waterbehandeling zoveel mogelijk NA de warmtepomp te plaatsen. Zo voorkom je een te hoge concentratie chloor of zoutzuur in de warmtewisselaar van het zwembad.

   • Avatar
    Merlijn

    Goedenavond Maurice,

    Mijn zwembad staat met de daarbij horende randzaken (zoals hierboven beschreven).
    Echter heb ik alles nu 1 week draaien en is het watertemperatuur van 14 naar 19 graden gestegen.
    Dit lijkt mij erg weinig? Ik heb het zwembad afgedekt.
    De warmtepomp zit rechtstreeks op de pomp, en dus zonder Bypass. Dit betekent dat al het water door de warmtepomp gaat. Zou dit teveel zijn?
    Of kan ik het afstellen met de knoppen aan de zijkant van het zwembad. De afvoer wat meer dichtknijpen.

    Of moet ik gewoon meer geduld hebben?

    Alvast bedankt voor je tips!

    • Avatar
     Maurice van den Heuvel

     Wanneer je geen full-flow warmtepomp hebt moet je altijd met een bypass werken. Dat staat als het goed is ook in de handleiding beschreven. Verder heb ik geen gegevens over de inhoud en capaciteit etc. Maar kijk eens op http://www.zwembadforum.eu. Dat is een forum van mij en daar zijn veel mensen bereid je te helpen.

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Nee, dit is juist NIET de bedoeling.
   De bypass is er om een juiste verdeling te maken tussen het water dat direct naar het zwembad gaat en hoeveel water via de warmtepomp. Via de handleiding kan je er achter komen hoe je, eenmalig dus, deze moet instellen.

   • Avatar
    Vincent Vankeerberghen

    Dag Maurice,
    Wat bij het gebruik van een warmte wisselaar (op CV)?
    Moet er ook een verdeling gemaakt worden of mag alles door de wisselaar stromen

     • Avatar
      Vincent Vankeerberghen

      Bedankt.
      En qua waterbehandeling , ook na de warmtewisselaar zoals bij een warmtepomp of mag hij er voor staan?

     • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Waterbehandeling kan je het beste na de verwarming plaatsen. Soms krijg je een hoge dosis van chloor in de leiding en dat kan dan de warmtewisselaar of epdm van de zonnecollectoren aanpassen.

   • Avatar
    Alexandra

    De warmtepomp is van Intex, die verwarmt het water. De zoutwaterpomp is een zoutelectryse apparaat. Zet het zout in het bad om in chloor.

    • Avatar
     Maurice van den Heuvel

     Pomp –> warmtepomp –> zoutelektrolyse zou ik doen, anders krijg je mss een te hoog concentraat chloor in de warmtepomp.

 13. Avatar
  Johan

  Na het instaleren van warmtepomp wordt het water niet verwarmd. De warmtepomp gaat naar cyclus ontdooien. Wat is de oorzaak?

  Type el012039 inverter

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Op basis van het opgegeven typenummer kunnen wij geen merk achterhalen van de warmtepomp.
   Het zou te maken kunnen hebben met de flow die niet goed is afgesteld. En hoe hoog is de druk in de compressor? Dit kan je meestal aflezen aan de zijkant van de warmtepomp.

    • Avatar
     Maurice van den Heuvel

     Ik raad je aan om contact te zoeken met de leverancier. Het kan zijn dat de ontdooicyclus niet goed functioneert (of ontbreekt), maar zonder foutcode kan ik op afstand geen uitspraken verder doen.

     Succes met de oplossing, hopelijk snel weer verwarming voor je zwembad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad