Menu Sluiten

Hoe sluit ik een warmtepomp op mijn zwembad aan?

een warmtepomp op de zwembadleidingen aansluiten

Een zwembadwarmtepomp is een belangrijke en grote investering. Nadat je de juiste keuze hebt gemaakt dient de unit ook aangesloten te worden. Hier kan het mis gaan, dus geven wij je de beste instructies.

De installatie van een warmtepomp op je zwembad

Er zijn een aantal uitgangspunten die voor elke installatie gelden. Hou hier dan ook goed rekening mee. Bij het niet goed aansluiten volgens de richtlijnen is de werking stukken minder en kan er meer overlast ontstaat. Zie hiervoor ook het overzicht met veel voorkomende problemen.

De juiste plaats voor de warmtepomp

hoe sluit je een warmtepomp aan op een zwembadEen warmtepomp moet buiten staan. Enkel dan kan er voldoende warmte energie uit de lucht worden gehaald en worden afgegeven aan het zwembad. Zie de warmtepomp als een omgekeerde airconditioning. Indien je de warmtepomp binnen zet (in de veronderstelling dat de temperatuur daar hoger is) haal je een stuk minder rendement uit de energie die je erin stopt. Zonde!

Zorg ook dat de 'outflow' ruim voldoende is. Wanneer de uitgaande lucht niet minstens 200 cm heeft dan gaat je rendement ook achteruit. Zoek de juiste afmetingen dan ook op in de handleiding.

De warmtepomp aansluiten op de leidingen

Het aansluiten van de warmtepomp op de filterinstallatie is niet moeilijk. Vanaf de filterruimte lopen er 2 leidingen van 50 mm naar buiten toe. Op de unit staat duidelijk aangegeven wat de ingang en uitgang is. Maak gebruik van een lijmverbinding op de PVC leidingen, maar een drie-delige koppeling maakt het makkelijker de warmtepomp af te koppelen indien nodig.

Na de zandfilter maak je gebruik van een bypass om de flow naar de warmtepomp te regelen. Dit is een stelsel van kogelkranen die je eenmalig gaat afstellen. Het water wordt dus verwarmd middels de bypass en komt nadien terug bij de hoofdleiding. Een dergelijke bypass is kant-en-klaar te koop, maar zelf maken is ook betrekkelijk eenvoudig.

installatievoorbeeld warmtepomp op een zwembad

Sommige fabrikanten geven aan dat de warmtepomp 'full-flow' is. Dit betekent dat het gehele water door de warmtepomp kan stromen. Wij raden dit af aangezien je dan geen enkele controle meer hebt. Elke pomp heeft namelijk een optimale doorstroming en nu kan je niets meer inregelen. Ook bij het geheel afkoppelen van de verwarming kan je gewoon blijven filteren.

Het aansluiten van de elektriciteit

De warmtepomp verbruikt natuurlijk ook stroom. Er zal dus een voorziening moeten komen voor elektra. Aangezien hier hoge waardes mee gemoeid zijn raden we aan om professioneel advies in te winnen. Maar voor de planning geven we wel de nodige informatie.

een aansluitschema voor een warmtepompJe kan een aansluiting hebben van 230 volt of 400 volt. Dit is afhankelijk van de afmeting van je zwembad en de capaciteit van de warmtepomp. Soms zit je op een afweging wanneer je bijvoorbeeld een capaciteit nodig hebt boven de 20 kW. In tegenstelling tot een zwembadpomp is hier niet echt een voorkeur aan te geven.

Afhankelijk van de voorzieningen in je huis kan je het beste een aparte groep aanleggen voor de zwembadverwarming. Een pomp kan namelijk een piekspanning genereren en daarmee een te hoge vraag creëren. De zekering kan daarmee ingeschakeld worden. Een aparte groep is dus aan te raden. Wanneer dit niet mogelijk is zal je de totale vraag moeten vaststellen en checken of dit binnen de 16 ampère zal passen. Bij een klein zwembad is dit doorgaans geen probleem.

Het aansluiten van krachtstroom (400 volt) dien je altijd door een elektricien te laten doen. Je kan namelijk fouten maken bij de connectie en daarmee het elektrisch circuit beschadigen. Een 5 aderige kabel zal vanaf de meterkast doorgetrokken worden. Soms kiezen mensen ervoor om een dergelijke voorziening in de filterruimte te voorzien en vanaf daar alle apparaten van stroom te voorzien.

De bediening van een zwembadwarmtepomp

De bediening van de warmtepomp is redelijk afhankelijk van het type en de plaats. In principe stel je de temperatuur met de thermostaat eenmalig in en de werking is verder automatisch. Wanneer de pomp loopt signaleert de warmtepomp dat er water stroomt en zal de pomp wel/niet aangaan (afhankelijk van de ingestelde en werkelijke watertemperatuur).

Luxere modellen hebben een bedieningspaneel op afstand (bekabeld) en tegenwoordig is een Wifi connectie heel gewoon. Je kan de bediening dan uitvoeren met je iPhone of Android telefoon. De fabrikant heeft dan een speciale app ontwikkeld. Ook zie je tegenwoordig veel connecties met domotica in huis. Hiermee kan je alles integreren en controleren.

Andere richtlijnen bij de installatie

  • Wanneer je een frequentiegestuurde pomp hebt stel je de bypass in voor de flow die ontstaat in de filterpositie. Backwash is dan maar van korte duur.
  • Zet de warmtepomp zo dicht mogelijk bij het zwembad en filterinstallatie om afkoeling in de leidingen te beperken
  • Een plaatsing op een dak is meestal wel mogelijk, maar hou rekening met de toenemende druk in de leidingen en de verdere verspreiding van geluid. Soms zijn er extra voorzieningen nodig, vraag dit na aan je leverancier.
  • Het laten plaatsen van de warmtepomp kan een wijs besluit zijn als je twijfelt aan je eigen ervaring. Het is een hoge investering en je wilt er natuurlijk duurzaam mee omgaan.

Heb je nog vragen omtrent de installatie van een warmtepomp? Stel je vraag hieronder en wij geven antwoord!

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Avatar
oprichter in 2010 en verkoopexpert bij Bouwzelfjezwembad.nl

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

100 reacties

  1. Avatar
    Frederik Van Everbroeck

    Beste,
    Ik heb net een nieuwe warmtepomp gekocht, type inverter pro 6.
    Momenteel is mijn opstelling : zwembad uit/zandfilter met glas/zoutfilter/bypass/warmtepomp/zwembad in via die bypass. Is dit ok aub ?
    Dank

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      De standaard oplossing is: pomp-zandfilter-bypass wp-waterbehandeling-retour bypass wp.
      Zo voorkom je een overwaarde van zout/chloor/zuur in je warmtepomp.

  2. Avatar
    Pieter Van Der Spek

    Ik heb een Intex zwembad van 20 m³ met een filterpomp met patroon en warmtepomp van 6 kW zonder bypass. Voorlopig zijn beide pompen permanent aangesloten. De filterpomp heeft een timer. Ik zou deze pomp ‘s nachts gedurende 8 uur laten werken en de warmtepomp gewoon laten aanstaan. Schakelt deze laatste dan automatisch uit als de filterpomp niet werkt?

  3. Avatar
    Jos Eras

    Hallo Maurice,

    moet de warmtepomp als “slave” van de zwembadpomp aangesloten worden? Ik bedoel dan dat het signaal van de zwembadpomp via een relais de warmtepomp aan zet. of moet de warmtepomp sowieso altijd stroom hebben als de gehele installatie aan staat zodat de ventilator van de warmtepomp nog een minuut kan blijven draaien als de compressor wordt uitgeschakeld?. De warmtepomp schakelt dan aan en uit op temperatuur en als er maar flow is?

    Gr..Jos

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      In principe is de wp autonoom geschakeld en regelt de controller dit zelf via de flow-switch. Meestal zit er geen andere schakelmogelijkheid op met de zwembadpomp. Je zou even in de handleiding kunnen kijken of dit wel het geval is. Maar ik weet niet wat voor pomp en/of schakelkast je hebt.

  4. Avatar
    JAN VANDENHOVE

    De aanvoer koud water en de afvoer warm water staan bij mijn installatie voor de filter. Dus het water van de skimmer en de bodemput zouden rechtstreeks naar de warmtepomp gaan. De vorige eigenaar had EPDM matten maar deze zijn nu weg. Misschien heeft het daarmee te maken?
    Kan ik het zo aansluiten naar de wartmtepomp?

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Ik begrijp je vraag niet helemaal, maar volgens mij vertel je dat de bypass van de warmtepomp voor de zandfilter zit. Klopt dat? Dat zou absoluut niet aan te bevelen zijn.

  5. Avatar
    Roeland

    Beste,

    Ik sloot een warmtepomp Hydro S8 aan op een intex cartouche filter met een debiet van 5,7m3. De warmtepomp geeft een rode waarschuwingsdriehoek. Volgens manual betekent dit WARNING maar er wordt geen extra info gegeven. Ik heb geen bypass gebruikt. De ventilator in de warmtepomp draait niet. Zou het kunnen dat de pomp teveel flow geeft of is een cartouchefilter net te weinig krachtig? In het eerste geval kan een bypass een oplossing zijn, lijkt me. Maar hoe weet ik welke instelling nodig is om de ventilator wel te laten draaien? Ik dacht dat full flow altijd zou kunnen voor een warmtepomp?

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Vreemd dat een waarschuwing geen nadere indicatie geeft. Dan kan je het niet goed oplossen. Een bypass is bijna altijd een must en full-flow warmtepompen zijn er eigenlijk niet meer.
      Maar ik vermoed een te laag debiet, aangezien een te hoog debiet meestal niet een foutmelding geeft. Maar het kan evengoed iets anders zijn… Toch even de leverancier raadplegen.

  6. Avatar
    Yves Horemans

    Beste Maurice, we willen graag een zoutwatersysteem, een pomp met glasmedium en een inverter warmtepomp kopen en aansluiten. Maar hoe zit het dan met de volgorde v plaatsing? Eerst pomp dan filter dan zoutelectrolyse dan warmtepomp? Of anders? Dankjewel alvst voor alle tips tot nu toe!
    Mvg yves

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      De volgorde is eigenlijk redelijk standaard: zwembadpomp –> zandfilter –> warmtepomp (bypass) –> waterbehandeling.
      Soms is het wenselijk de bypasses wat anders te configureren, maar dat is een kwestie van goed advies en goed aankoopadres (hint!).

  7. Avatar
    Jos Pistorius

    Goedemorgen,

    Ik heb een vraagje. Wij hebben een Aquaforte full inverter warmtepomp en gaan deze aansluiten op een intex zwembad van 17m3. Ook hebben wij een zoutwatersysteem. Vorig jaar heb ik het systeem werkend gehad maar helaas vergeten een foto te maken. Is de juiste volgorde van aansluiten: Aanzuigen via zandfilterpomp -> uitgang pomp naar ingang warmtepomp -> uitgang warmtepomp -> ingang zoutwatersysteem -> uitgang zoutwatersysteem retour richting zwembad.
    Ik hoor graag even. Dank alvast

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      In principe is je voorstel correct. Ik weet echter niet of je een bypass moet voorzien met deze pomp/filter. Maar de volgorde is in orde.

      • Avatar
        Jos Pistorius

        Dank je wel Maurice. Ik heb ook wel een bypass aangesloten hoor. Volgens mij had ik hm vorig jaar ook niet full flow. Nogmaals dank voor je snelle bericht.

  8. Avatar
    Jos van Arum

    Dag, mijn zwembad wordt verwarmd met de cv ketel. De verwarming loopt door een warmtewisselaar die het koude water mengt met het warme water van de cv. Als ik een warmtepomp installeer, dient het warme water dan ook via de warmtewisselaar te lopen, of kan het warme water dan direct het zwembad in?

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Hallo,
      Een warmtewisselaar op gas kan je compleet weghalen, die wordt bij een warmtepomp niet meer gebruikt. Het hangt ervan af of de huidige wisselaar is gemonteerd via een bypass, dan zou je die kunnen gebruiken voor de warmtepomp. Anders zal je een nieuwe bypass met kogelkranen moeten voorzien.

  9. Avatar
    Marie de Jonge

    Goed om te weten hoe ik de pomp zelf moet aansluiten. Ook wist ik niet dat de meeste modellen bedient kunnen worden via wifi. Ik ga kijken welke het meest geschikt is voor mijn zwembad.

  10. Avatar
    Michel

    Ik wil graag een andere warmte pomp welke kunnen jullie mijn aanraden ik heb nu een hot splach de lichtste variant mijn zwembad is 7m3 ik wil wel graag dat mijn zwembad water s avond nog lekker lauw is, ik vind water temperatuur van 29 a 30 graden s avonds na 10 uur lekker

    • Avatar
      Ewoud

      Ik heb een comfortpool pro 6 inverterpomp. Voldoende overcapaciteit voor een zwembad van 7 m3. Let er wel op dat je filterpomp (met een bypass 2-4m3 p/u levert voor optimaal rendement. Bij mij staat hij op 29 graden ingesteld.

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Je drukt het volgens mij niet echt uit in wanddikte, maar wel in de drukbestendigheid van de leidingen. Ik zou minimaal 7.5 bar bestendig adviseren. Zo noemen het ook wel dikwandig pvc, maar daar is niet een vaste eenheid voor.

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Nee, de bypass regel je voor de warmtepomp en niet erna. Dus als je het dan goed doet hoef daarna niets meer te doen.

  11. Avatar
    Sven Jamoul

    Onlangs zwembad geïnstalleerd met zandfilter (zand onmiddellijk vervangen door glas) en gelijk ook een warmtepomp geïnstalleerd. Warmtepomp werkt prima en behaald
    zonder probleem een watertemperatuur van 30°.
    Vraag is nu simpel. Warmtepomp is voorzien van een systeem dat de warmtepomp automatisch doet aan en afslaan indien de temperatuur bereikt is.
    Is het nodig om de filterpomp dag en nacht te laten draaien? Want indien de temperatuur zakt slaat de warmtepomp automatisch aan maar de zandfilter slaat
    niet automatisch aan? Of bestaat hier een eenvoudig systeem voor?

    Mvg Sven.

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Nee het is niet nodig om de pomp de hele nacht aan te laten staan, sterker nog; je kan hem het beste uitzetten. Als de zwembadpomp stopt gaat ook de warmtepomp automatisch uit door middel van de flowswitch.

  12. Avatar
    Ed

    Ik heb een zwembad met warmtepomp , en sinds kort een nieuwe pomp voor het zandgieterij gekocht , maar nu Verwarmd de verwarming niet en er komt geen druk op . Laatst gaf ie foutcode ee22. Maar normaal komt daar veel kou vanaf en nu niks meer , maar verwarming doet niks. Gr. Ed

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Bij een foutcode op de warmtepomp kan je het beste in de handleiding kijken en dan contact opnemen met de leverancier. Elke foutcode is namelijk anders bij de verschillende merken.

      • Avatar
        Maurice van den Heuvel

        Ik denk dat je het koelgas moet laten bijvullen door een erkende technieker. Het gas ontsnapt meestal beetje bij beetje, zodat dit soms aangevuld moet worden.

  13. Avatar
    Koen Grandry

    IK wil voor mijn zwembad 21m³ een BWT myPOOL warmtepomp MP-IPH 62 met een vermogen van 6.2kW aankopen ter vervanging van epdm- matten. Ik heb geen bypass maar een 3wegkraan en terugslagklep. Kan ik dit zo laten of moet ik toch een bypass installeren?
    zwembad UIT > zwembadpomp > zandfilter > 3wegkraan > warmtepomp > terugslagklep > zwembad IN
    Volgens mij kan ik met de 3wegkraan ook het debiet regelen zoals bij een bypass.
    Als ik het goed heb gelezen moet de warmtepomp onder constante spanning en mag enkel de zwambadpomp tijdgeschakeld zijn. Juist?

    alvast bedankt voor je vakkundig advies
    Koen

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Nee met een 3 wegkraan kan je geen debiet regelen. Die gaat of via de ene of via de andere kant de retour openen. En met een warmtepomp moet je het debiet meestal kunnen delen.
      Klopt verder. Een wp staat standby en signaleert flow en warmtebehoefte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad