Wat kost een warmtepomp in werkelijkheid? | Bouw zelf je zwembad
Menu Sluiten

Wat kost een warmtepomp in het gebruik?

energie label warmtepomp zwembad

Dagelijks krijgen wij de vraag wat een warmtepomp voor een zwembad nu werkelijk aan kosten verbruikt. Anders dan de aanschafprijs is dit op voorhand niet helemaal correct te voorspellen.

energie label warmtepomp zwembadFactoren bij het gebruik van een warmtepomp

 • de afmeting van het zwembad
 • de werkelijke COP waarde van de warmtepomp
 • de gewenste temperatuur van het zwembad
 • welke isolatie en afdekking is toegepast bij de bouw
 • door het seizoen heen de luchttemperatuur en windkracht

Antwoorden van onze klanten

Aangezien wij geen sluitend antwoord kunnen geven op deze vraag, zijn wij benieuwd naar jouw ervaring met de werkelijke maandelijkse kosten. Heb je een warmtepomp en wil je deze ervaring hier delen? Zo help je mee deze informatie voor potentiële klanten helder te maken.

afkoelen-zwembad-vrouw

 • Schrijf je nu in voor onze 2 wekelijkse aanbiedingen

  Zo ontvang je aantrekkelijke producten en diensten in je mailbox. Wij selecteren met onze partners exclusieve deals. Maximaal 2 berichten per maand.
 • Door je aan te melden ga je akkoord met de opname van je gegevens in ons systeem. Wij delen nooit informatie met andere partijen en gaan vertrouwelijk om met jouw gegevens. Afmelden kan altijd en direct.

77 Comments

 1. Christina

  Hallo Maurice,

  Mag ik jou om advies vragen?
  Wat hebben wij:
  *Een Piscinelle HX3 (inhoud 11m3) met pomp (Kripsol KS100) en filter en een sundisc zoals ons toentertijd geadviseerd is door Starline(2003).(Achteraf bleek trouwens wel dat wat wij hebben staan eigenlijk te zwaar is voor het bad???) Ik heb wel begrepen dat we een zwaardere pomp nodig hadden ivm de sundisc?
  *Een hele buizen en koppelingen”fabriek” om de sundisc te laten functioneren (deze moet ongeveer 15 meter verderop een dak op van ongeveer 3 meter)

  De pomp is al een keer vervangen (door eenzelfde) maar heeft nu sluiting dus wij waren in eerste instantie gewoon op zoek naar een nieuwe (dezelfde) pomp omdat we niets aan de aansluitingen wilde veranderen. Maar aangezien we zoveel jaar verder zijn met nieuwe technieken, mogelijkheden en een hoger energietarief zijn er wellicht nu andere/betere keuzes? Het filter is ongeveer 10 jaar terug vervangen door een grotere (20’topmount).

  We zoeken een middenweg tussen vooral wel zuinig maar ook zwembadplezier (lekker warm water) maar hebben ook het kostenplaatje waar we rekening mee moeten houden. (ons budget is niet eindeloos)
  Dus alleen een nieuwe pomp met (eventueel) energie-saver of een nieuwe pomp/filter combi? Sundisc er wel/niet uit? Energiezuinige kachel (geen houtkachel).
  We horen graag jouw advies!

  • Maurice van den Heuvel

   Ik zou bij dit debiet geen frequentiegestuurde zwembadpomp nemen. Dan rij je met een Maserati over een woonerf bij wijze van spreken. Welke verwarming je kiest is een kwestie van smaak. Wat is beter? Diesel of benzine? Dat hangt echt af van de toepassing.

  • Guido

   Hi allemaal,

   Ik heb sinds deze week een warmtepomp (9,7kW geen inverter) voor mijn zwembad van 39m3 (met noppenzeil). Ik wil dat het water van mei-sept 27 graden is zodat we optimaal gebruik kunnen maken van het zwembad. Ik ben zoek naar de beste manier van instellen van de warmtepomp. Ik twijfel tussen de volgende manieren:
   – Is het slim om de filterpomp aan de warmtepomp te koppelen en deze met eenprogramma 8 uur overdag te laten draaien/verwarmen
   – is het slim om de filterpomp aan de warmtepomp te koppelen en deze automatisch aan laten gaan totdat de gewenste temperatuur is bereikt?
   – is het slim om de warmtepomp aan de filterpomp te koppelen. De filterpomp via een timer 8 uur overdag te laten lopen. De warmtepomp gaat dan automatisch mee als er voldoende flow is en het water onder de ingestelde temperatuur.

   Ik schat in dat het extra stroomverbruik per jaar €800 is, is dit reeël?

   Hoor graag jouw zienswijze/advies.

   Alvast bedankt.

   Gr Guido

   • Maurice van den Heuvel

    Er is wat mij betreft maar 1 goede optie en dat is de laatste.
    De warmtepomp de circulatiepomp laten controleren is voornamelijk wanneer je een apart circuit hebt naast een gewone zandfilterinstallatie. Ik zou ook geen reden weten om de laatste optie niet te gebruiken!

 2. Daphne

  Hoi Maurice,
  Wij hebben een Intex Prism XTR zwembad gekocht maat 3×5,49mtr. Inhoud: 17.000 liter.
  Nu zijn wij op zoek naar een goede warmtepomp en zijn aan twijfelen tussen een Inverter 6 of een Inverter 8K.
  We willen het zwembad goed verwarmt hebben tot september.
  Welk type adviseer je?
  We krijgen ook wisselende adviezen betreft stroom voorziening. Kan de pomp wel of niet op een normale 240Volt stroom voorziening in de tuin?
  Alvast hartelijk dank!
  Daphne

 3. Martijn

  Hallo Maurice,

  Ik heb een stalen bestway opbouw zwembad van 360 diameter en 1.20 diep. Wat kan ik nou het beste nemen qua verwarming? Zwemmen vanaf begin mei tot aan begin september. 26 graden temperatuur prima lijkt me. 150 euro extra aan electriciteit per jaar geeft niet, maar veel meer moet het niet worden. Ik twijfel tussen een normale warmtepomp of een inverter. Welk vermogen adviseer je dan? En heb je zelf ook aanbiedingen?

  Kan ik een converter gewoon in de haspel steken en die in het stopcontact in de schuur steken?

  • Maurice van den Heuvel

   Wat de beste verwarming is kan ik je niet vertellen. Wat is beter: een elektrische auto, op benzine of diesel? Hangt van de context dus af.
   Reken op een hoger bedrag dan € 150,00 per jaar met een warmtepomp. Een inverter model is dan wel weer zuiniger dan een start/stop warmtepomp.

 4. Eva

  Beste,
  We hebben een opbouw buitenzwembad van 9 op 5 m en 60.000 l.
  Verwarmen met een aan/uit warmtepomp.
  We hebben vandaag een hele hoge electriciteitsrekening gehad voor het voorbije jaar (2300 euro opleg) en vragen ons af of het rendabel zou kunnen zijn om een nieuw (inverter) warmtepomp aan te schaffen en zo ja, welke u ons aanraadt?
  Zwemperiode van eind april tot sept, water graag 26 graden.

  • Maurice van den Heuvel

   Hoi Eva,
   Oei, dat zijn flinke kosten zie ik. Ik vraag me af hoe je daar aan komt via de het gebruik van de warmtepomp.
   Een inverter kan wel wat schelen, maar zelfs als het de helft is van dit verbruik, dan nog is het veel.

   Bel me anders even voor nadere informatie.

 5. Bjarne

  Beste Maurice,

  Als ik een intex opzetzwembad installeer van 9.7m op 4.4m (1.15 waterstand) krijg ik dit met een warmtepomp van 12.5kW verwarmd tot een temp van ong 25gr?
  Gaat me dit veel energiekosten opleveren tijdens een gemiddelde zomer?

  • Maurice van den Heuvel

   Hallo Bjarne,
   Dank voor je reactie.
   Zoals je hier kan lezen is een exact kostenplaatje niet echt een optie. Met de 50 m3 inhoud van je zwembad wordt het net aan… Het bad is namelijk niet geïsoleerd en dan heb je betrekkelijk veel afkoeling. Maar 25 graden is ook weer niet de top.

   Het kán, maar neem dan wel een goed model met correcte cop waardes.

   • Kitty

    Ik had een zelfde vraag, ik wil een opzet zwembad in 1 maatje kleiner (7.33×3.66m) 30m2. Ik heb berekend met een 10kw warmtepomp uit te kunnen (hoeft bij ons ook geen 30 graden te halen, max 28). Ik maak me meer zorgen over de standaard bijgeleverde zandfilter, die lijkt mij niet sterk genoeg.

    Wat is een goede COP waarde voor een warmtepomp?

    Wat is een goede keuze warmtepomp voor een opzetzwembad (welke zou u aanschaffen in ons geval)?

    • Maurice van den Heuvel

     Hallo Kitty,
     De capaciteit van 10 kW lijkt me ook voldoende. Staar je niet blind op de COP waarde alleen. Deze is niet gestandaardiseerd vastgesteld door de fabriek, zoals in de auto industrie. Iedereen mag dus zelf testen en de cijfers publiceren. Vertrouw op een goed adres en goed verkoopadvies. Ik kan je een aanbieding mailen, zou je een standaard of een inverter model willen?

     Welk type zandfilter heb je?

   • Thijs

    Ik heb zo een zwembad in de grond staan met isolatie rondom. Ik zou graag een warmtepomp erop zetten, maar weet niet goed welke. Heeft u een advies. Je ziet er zoveel

    • Maurice van den Heuvel

     Hallo Thijs,
     Dat is afhankelijk van de inhoud van je zwembad en ook je budget. Stuur me anders even een mailtje met meer details.

 6. Tielemans Gregory

  Dag Maurice,

  Ik zie dat u een kenner bent dus wens ik het volgende te checken:
  Ik heb een zwembad van 11m op 5m, diepte hellend van 1,4m tot 1,8m.
  Er is mij aangeraden een warmtepomp te plaatsen van 30Kw met inverter

  Ik wens te verwarmen van eind mei tot eind september. (4 maanden), gewenste water temperatuur water 26-27°C
  Wat kan mij dit kosten aan stroom om te weten hoeveel zonnepanelen ik moet voorzien.
  Graag uw advies.

  • Maurice van den Heuvel

   Beste Gregory,
   Alhoewel ik een idee heb van het verbruik is het lastig om dit aan te geven. Niet alleen is het onzeker hoeveel kwh je gaat verbruiken weet je ook niet exact hoeveel opbrengst je per zonnepaneel gaat krijgen.

   Neem een goede inverter warmtepomp en koop zoveel mogelijk panelen, dat is mijn beste advies.

 7. Harry

  Hallo, heb een hiiten opbouw bad van 7×3.80x 1.20 diep. Zwem alleen in de zomer en is dan afgedekt met simpel noppenfolie. Welke warmtepomp zou interessant zijn voor 4 maanden? Gr.

 8. Reno

  Hallo,

  Ik heb net een huis gekocht waarin een inpandig zwembad aanwezig is. Ik ben een leek op dit gebied maar ik denk dat de bestaande warmtewisselaar via de cv ketel een te dure manier van verwarmen is. Het bad meet ca. 9 x 4 x 2 meter en is voorzien van een grote luchtontvochtiger en eerdergenoemde cv wisselaar. Ik denk aan een warmtepomp in combinatie met pv zonnepanelen om de energierekening voor ontvochtiger en warmtepomp te drukken. Wat vinden jullie hiervan?

  • Maurice van den Heuvel

   Gasverwarming is echt uit de mode tegenwoordig. Maar de kosten van een binnenzwembad zijn natuurlijk altijd aanzienlijk ivm de gemiddeld hogere temperatuur en 12 maanden gebruik.

   Ik zou de cv toch niet afschrijven voor de wintermaanden, want volgens mij werkt een warmtepomp stukken minder effectief in de winter, maar de handleiding belooft wat anders. PV panelen zijn altijd goed om erbij te nemen. Beter zou zijn om met je hele huis op bv aardwarmte over te stappen, maar dat gaat lang niet altijd.

   Blijf rekening houden met hoge energiekosten, of overweeg een grote investering en haal deze binnen 10 jaar terug. Stuur me dan even een mail voor meer informatie.

 9. Eric

  We hebben een zwembad van ca 70m3. (4.5x10x1.8m)
  Zonnecollectoren op t dak van ca 40m2
  Een polyethyleen afdekzeil op het water
  Het zwembadwater krijgen we nu (mei) niet hoger dan 21 graden.
  We overwegen een warmtepomp of een solardek.
  De pomp (20kw) zou op het dak bij de collectoren geplaatst kunnen worden.

  Onze zwemperiode is van van mei tot eind september.

  Onze vraag:
  Wat zouden de energiekosten voor een pomp zijn als deze 12 uur per dag aanstaat. We hadden begrepen dat bij warm weer de pomp uit kan en het voldoende verwarmt met de collectoren.

  Zoekend op t internet en navraag komt t op ca 100-150 euro per maand. En dan alleen in mei juni en september. De maanden juli en augustus zijn de collectoren voldoende.

  Is dit een reeële inschatting?

  En krijg je met een 20kw pomp t water in 2 dagen 6 graden opgewarmd?

 10. As

  Ik heb een 15 m3 zwembad, had vorig jaar solar verwarming, dat geschikt zou moeten zijn voor dit bad, maar ik denk dat de pomp het water te snel er doorheen joeg en het leverde me dus geen graad warmte op.

  Door ons wisselvallig zomerweer was het bad gewoon te vaak te koud om te gebruiken.

  Nu zat ik denken aan een warmtepomp.. maar ik kom er niet uit wat het zou kosten per maand aan electra. Ik las dat ik aan een 3 kw eco pomp voldoende zou hebben.

  Kan iemand mij vertellen wat een gemiddelde aan kosten zou zijn?

 11. Ton

  Heren,

  Kan iemand mij vertellen wat het kost om een zwembad te verwarmen van 70 m³?

  De vraag is of deze ook met een warmtepomp van 4KW te realiseren is?

 12. willem

  Ook wij zijn ons aan het oriënteren voor een warmtepomp, op dit moment verwarmen wij het dmv een slangensysteem wat ik kort zal proberen uit te leggen:

  een bergingspomp zuig het water uit het zwembad en pompt dit door een slangenstelsel van 1 k.m zwart tyleenslang wat op het zwarte dak van de schuur ligt en dat komt dan weer terug in het zwembad.

  water wordt er met bijv 17 uitgezogen en komt er met 18gr in terug en dan is het bad 18 graden en zuigt het er 18 gr uit en komt er als de zon heel erg sterk is soms wel met 40/50 in terug, zo warmt het bad zich netjes op.

  Nadeel is werkt alleen als de zon schijnt. En als het wat minder weer is willen we wel lekker zwemmen vandaar de overweging om een warmte pomp aan te schaffen, en we zijn er dus nog niet uit.

 13. Gino

  Hallo. Heb een intex rond zwembad van 3m66. 7000l inhoud. Op dit moment met afdekking is het water 22gr. Ben van plan een Harmo eco 3 te kopen. Zou dit goed zijn ? Ga ik het water 30gr krijgen ? Heb ook wel schrik voor de energie factuur. Mvg

 14. Paul Koster

  M v.d. Heuvel
  ik heb een binnenbad van ca 44m3 en betaal per jaar ca 2700E aan energiekosten
  buiten alle verhogende kosten.
  Welnu ik woon in de Alpen d.w.z. 5 maanden warm 4 maandenfris/warm en 3 maanden koud tot
  zeer koud. Maar dus wel een binnenbad.
  Heb ik wat aan een warmtepomp of warmte inverterpomp?
  Vanwege het weer regen/sneeuw zal ik niets aan zonnepanelen o.i.d. hebben.
  Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld.
  Bij voorbaat dank daarvoor.
  P. Koster

  • Maurice van den Heuvel

   Beste Paul,

   Herkenbare vragen. Ik zou een warmtepomp niet gebruiken in de winter, want het effect is nihil. Ze werken volgens opgave vanaf -5 graden, maar dan is de COP waarschijnlijk onder de 1. Bij gebruik in de zomer is het wel heel effectief, want 2700 euro is hoog qua kosten.

 15. Cv

  Hallo

  We hebben sedert kort een woning met zwembad , ik wil met wat verdiepen in de materie warmtepomp,, klopt het dat na een half uur draaien van de warmtepomp ,men geen merkelijk temperatuursverschil voelt aan de invoer van het zwebad ?

  • Maurice van den Heuvel

   Dat klopt! De flow door de warmtepomp wordt zo afgesteld dat het verschil in temperatuur tussen het inkomende en uitgaande water 1 à 2 graden is. Zo wordt optimaal de warmte afgegeven aan het zwembadwater.

 16. Beaumez Luc

  Mijn warmtepomp staat in een hoek buiten waar alleen s’morgens er de zon op schijnt nadien staat deze echt in de schaduw en is er een temperatuur’s verschil voelbaar.
  Speelt dit een rol voor het rendement van de warmte pomp?

  • Maurice van den Heuvel

   Nauwelijks. De warmtepomp onttrekt energie uit de omgevingslucht. Zoals je merkt is de hoeveelheid lucht die wordt rond geblazen vele malen meer dan enkel de ‘hoek waar de warmtepomp’ staat. Wel heeft luchttemperatuur en vochtigheid een invloed, maar hier kan je niets aan doen.

 17. Pieter

  Wat is raadzaam, s´winters niet laten bevriezen of leeg laten lopen in oktober en in de lente weer vol laten lopen? Zwembad van 44m2 gestookt middels CV.

  • Maurice van den Heuvel

   Een zwembad met folie kan prima volstaan met water, mits de inbouwdelen maar voorzien zijn van een plug of watervrij gemaakt. Tegelbaden etc hebben een eigen wijze van behandeling, maar daar zijn wij geen specialist in!

 18. Bernard

  Mijn zwembad van 4 op 8 en diepte van 1.5m wil ik verwarmen met epdm-matten. Nu wordt het water met een warmtepomp van 13 KW. Hoeveel m² matten heb ik nodig en hoeveel zouden de mattten mij aan elektriciteit besparen?

  • Maurice van den Heuvel

   Wij adviseren minimaal 50% van het wateroppervlak te gebruiken voor een goed rendement bij zonnepanelen.
   Hoeveel het bespaart is van teveel factoren afhankelijk om goed uit te drukken. Mijn vermoeden is dat je minimaal 50% van je energie gaat besparen!

 19. Bram

  Goedenavond, ik zit na te denken over mijn zwembad bij mijn woning in Portugal. Zwembad meet 36 vierkante meter met een gemiddelde diepte van 1,8 meter. Ik denk erover om de zwembadpomp te laten lopen op stroom van een paar zonnepanelen. In de nacht werkt de pomp dan dus niet. Kan dat problemen met betrekking tot de waterkwaliteit opleveren?

  • Maurice van den Heuvel

   Een pomp hoeft in principe 8 tot 12 uur per etmaal te draaien voor een goede waterkwaliteit. U komt dus niet in problemen hiermee. Wellicht zou een frequentiegestuurde pomp nog meer stroom kunnen besparen!

 20. Guy

  Hallo. Ons zwembad wordt aangelegd in april dit jaar. Afmetingen 10x4x1.2-1.8 diepte met tegenstroom. We hebben een beetje schrik van het energieverbruik en zijn nu zinnens zonnepanelen aan te leggen.
  Zwembad zou worden verwarmd met warmtepomp van 19 Kw. van mei tot september zoals de meesten. Er zijn ook solar lamellen voorzien.

  Gisteren bezoek gehad van verkoper. Voor 5000kWh/jaar een goeie 10.000€ voor 16 zonnepanelen.

  Goede investering? En enig idee of we met die 5000KWh/jaar het energieverbruik van het zwembad gaan kunnen opvangen? Bedoeling is dat we nog iets over gaan hebben maar heb geen idee of dit het geval zal/kan zijn.

  • Maurice van den Heuvel

   Je kan er van uitgaan dat de warmtepomp +/- 5 kW zal opnemen aan stroom. Dat betekent dat de pomp 1000 uur zal kunnen draaien met de opbrengst van de panelen. Dus 200 uur per maand is circa 6 uur per dag…

   Dat lijkt me zeer aannemelijk dat de panelen de stroom kunnen opwekken.
   De investering lijkt dus realistisch, al zijn er ook epdm panelen uiteraard. En de panelen leveren de overige 7 maanden ook veel stroom.

 21. Hil

  Bedankt, dat klinkt goed. Het huis werkt vnl op zonnepanelen met een accu vermogen van 24 V 400 amp
  en 1000 watt zonnepanelen. Met wat uitbreiding van de zonnepanelen zal de generator w.s. gemiddeld 1 a 2 uur per dag moeten draaien ( afhankelijk van de hoeveelheid zon). Ik neem aan dat de pomp het beste overdag kan werken i.v.m. de hogere lucht temperatuur of maakt dat niet veel uit?

  • Maurice van den Heuvel

   Het is overduidelijk de bedoeling dat de warmtepomp draait op de warmste uren van de dag. Als u verdere informatie wilt omtrent de aanschaf van de warmtepomp, dan kunt u ook per email of telefonisch contact met mij opnemen.

 22. Hil

  Ik wil een zwembad van 2×5 mtr, 1.20 diep zo´n 10 graden hoger verwarmen dan het water nu heeft.
  Het zwembad heeft een goeie cover . De lucht temperatuur gemiddeld 15 graden. Ik neem aan dat deze temperatuur niet te laag is voor een warmte pomp.
  Aangezien de electricteit van een generator moet komen wat de kw/h prijs nogal opdrijft vraag ik me af wat het dagelijkse stroomverbruik ongeveer kan zijn

 23. Dimitri

  Wij hebben reeds een jaar ons zwembad.
  Beginnen verwarmen in mei , met een 22kw warmtepomp 3x fase en neutraal.
  We wij gebruiken dan ook nog zonnenmatten die op onze poolhouse liggen.
  Deze schakelen automatisch over als de gewenste temperatuur geleverd kan worden.
  En dan valt de warmtepomp uit.
  Doch hebben wij een maand som van €260 en juist een afrekening voor elektriciteit van €1300.
  Zwembad super goed geïsoleerd en solar afdekking..
  Iemand een idee ??

  • Maurice van den Heuvel

   Beste Dimitri,

   Het verbruik van een warmtepomp is lastig in te schatten. Ook kan het elk jaar/maand verschillen. Een warmtepomp van 22kw is overigens een groot model en verbruikt uiteraard een stuk meer dan een kleiner model.

 24. Louis

  Hoi,

  Ik zoek een manier om mijn hottub van 2,50 meter doorsnee en 1 meter diep (4m3 water)
  continu op 38 graden te houden. De hottub is rondom geisoleerd met 14 CM EPS Isolatie.
  Tevens ligt er een cover op van 14 CM EPS isolatie. OOk de bodem is geisoleerd met 14 CM EPS
  E.e.a. is ingegraven in de grond.

  Ik heb getest wat het kost om e.e.a. elektrisch (heater) warm te houden, maar dat is niet te doen.
  Komt op ong. 160 euro per maand aan elektra.

  Zou een warmtepomp een optie zijn. Wat voor capaciteit ? Kan deze in de winter ook de hottub op 38 C houden, als de buitentemperatuur laag is ?

  Hopelijk kan iemand me wat wijzer maken.

  Alvast bedankt.

  Gr. Louis

  • Maurice van den Heuvel

   Een warmtepomp werkt prima voor een zwembad, met een temperatuur tot een graad of dertig. Hoger is niet raadzaam. Daarnaast heeft een warmtepomp in de winter een erg slecht rendement!

   Ik adviseer een warmtewisselaar op een CV-ketel, al worden de meeste hottubs opgewarmd dmv de elektrische heater.

   • Louis

    Bedankt voor je reactie. Ik zag dat er ook warmtepompen zijn die werken tot een buitentemperatuur van -5 C. Zou dit wel wat zijn ? Ik snap dat het rendement dan minder is, maar kan slecht inschatten wat voor rendement je dan zou halen.

    De meeste hottubs/jacuzzi’s worden idd elektrisch verwarmd, maar zijn dan ook geen 4 m3 aan inhoud.

    De hottub is wel super goed geisoleerd. 38 c water is na een week met cover erop nog 33 graden
    (getest in de winter met enkele graden nachtvorst)

    Wellicht een combinatie van een warmtepomp met iets anders ?…

    • Maurice van den Heuvel

     Mijn advies blijft om geen warmtepomp in de winter te gebruiken, zeker niet voor deze hoge temperaturen.

     Een elektrische warmtewisselaar, of op gas werkt veel betrouwbaarder in dit geval.

 25. Guy Plasschaert

  Een warmtepomp Zodiac Z300 voor een zwembad van 80m3 in Zuid-Frankrijk verbruikt in de maand april +- 50 kWh/dag = 3,4 €/dag wat op een totale kost van 102 €/maand komt. Vanaf mei draait de pomp bijna niet meer (water 25-26°) tot half september. Van dan tot eind oktober warmt ze terug het water wat bij.

 26. Kasper

  Ik wil mijn vijver het hele jaar door op +- 25 graden verwarmt hebben. Vijver is 12m3 en een meter diep, verder zit ze voor 70% onder de grond en heeft dubbele isolatie aan wanden en bodem. Er rusten dubbele isolatie panelen 10 cm boven het oppervlakte en is helemaal afgesloten. De warmtepomp zal in de schuur staan waar het altijd 20+ graden is.

  Inschatting wat het stroomverbruik zal zijn?

  • Maurice van den Heuvel

   Ik zou het zo niet durven zeggen….
   Naar mijn mening kan je een warmtepomp beter niet in de winter gebruiken. Er zit nauwelijks nog energie in de lucht. Voor de zomer is het wel geschikt, maar verbruik afhankelijk van bv buitentemperatuur. Sowieso dient een warmtepomp buiten te staan en niet binnen in een schuur.

 27. Hans

  Dat klopt alleen wij zitten in de costa blanca het is nu om 20.00 uur 22 graden en om 2400 uur 20 graden.
  Het is alleen om het seizoen te verlengen , en het belangrijkste de nacht stroom is in spanje meer dan 20 keer zo goedkoop.
  Je begrijpt wel liever in de nacht

  • mauricevdh

   Als het inderdaad deze factor goedkoper is, kan een gebruik in de nacht voordeliger zijn. Een afdekking voorkomt de nodige afkoeling uiteraard.

 28. mauricevdh

  Het is lastig hier antwoord op te geven, aangezien uw vraag niet helemaal duidelijk is. De effectiviteit van de warmtepomp neemt drastisch af bij lagere temperaturen (dus juist in de nacht). Mijn advies is altijd de pomp overdag te gebruiken.

 29. Hans

  Heeft er iemand ervaring met afkoelen van het zwembad
  Ik wil het zwembad inde nacht kan tot 10 uur in de morgen verwarmen in verband met nachtstroom.
  Ik zit in spanje daar is de nachtstroom 6 cent per kw
  Wat kan de temperatuur blijven aflopen.
  Het zwembad is 6 x 12 meter nog geen afdekking
  Mvg Hans

 30. mauricevdh

  Als een warmtepomp een opbrengst heeft van 12 Kw, dan zal het stroomverbuik ongeveer 2000-3000 watt zijn, dus geen 5 Kw! Dit past ook niet op de aansluitingen van een normale groepenkast.

 31. lamers

  Moet inderdaad Rob Hannen gelijk geven, heb deze zomer ook een warmte pomp geplaatst 12 kw
  voor een zwembad van 40 m3 en het gemiddelde gebruik van de pomp is 5 kw/u .Dat komt inderdaad neer op ongeveer 1,1 euro
  Nu in de maanden en juli augustus laat ik hem gemiddeld 2 tot 3 uur per dag draaien, en kan de temp van het water op een gem van 27 graden houden!
  dit kost dus over deze maanden 200 euro!
  gebruik mijn zwembad ongeveer 3 maanden intensief
  dus het kost wat maar als je een zwembad in de tuin hebt, wil je er ook van genieten!

 32. mauricevdh

  Beste Rob,

  Een warmtepomp welke 5 KW per uur verbruikt is een erg grote, passend bij grote baden. Doorgaans blijft een warmtepomp onder de 3000 Watt. Maar het stroomverbruik kan inderdaad tegenvallen bij: lage buitentemperatuur, slechte isolatie, geen afdekking. De werkelijk kosten zijn nauwelijks in te schatten, daar moeten we wel eerlijk over zijn!

 33. Rob Hannen

  Hoi,

  Over warmtepompen;
  Als je verbruik(geld) geen probleem vindt dan raad ik je een warmtepomp aan.
  Maar als iedereen nou eens de kleine letters leest dan zal opvallen dat een beetje warmtepomp 5000 watt per uur verbruikt. Dat is 5 Kw/u 5x 0,22 cent = 1,1. euro per uur.
  Stel het is 15 graden en je wilt je bad op 22 graden houden dan schat ik dat de pomp ongeveer 6 uur per dag draait. Op koudere dagen misschien wel meer. 6×1,1= 6,6 euro per dag. Dat is ongeveer 198 euro per maand en dus 1200 euro voor zes maanden.
  Dit is volgens mij zuinig gerekend.
  Een vriend van mij dacht een geweldige manier gevonden te hebben om zo zijn huis(nieuwbouw) te verwarmen met een warmtepomp. Het principe is namelijk hetzelfde. Exact hetzelfde. Zijn warmtepomp verbruikt op vol vermogen ongeveer 22.000 watt. Wat schetst onze verbazing? . Naheffing; 7500 euro aan stroom verbruikt. Ik had hem gewaarschuwd!

  Gr. Rob Hannen

  • TRAPPERS

   Hebben een niet al te klein zwembad laten plaatsen +- 64 m³ word verwarmt met een warmtepomp van 22 KW, 3 fasen
   Maar hebben ook wel 28 zonnepannelen laten plaatsen.
   Verbruik zonder zwembad en zonder zonnepanelen +- 5500 kw/jaar
   Met zwembad ongeveer 8500 kw /jaar . Opbrengst zonnepannelen +- 7000 kw/jaar
   Kost +- 1500 kw/jaar !!
   Zwembad word intensief gebruikt van half april tot half oktober
   Dus valt best mee, maar om echt te genieten,en niet te veel moeten te tellen, LEVE DE ZON.
   Eerst durven te in vesteren ( indien mogelijk) en daarna genieten maar . en bay ,bay TURTELTAX( we hebben maar één leven)

   PS heb nog 8 zonnepanelen bij besteld ??!!

  • Joep Schroen

   De reactie van Rob Hannen is niet correct! De getallen die Rob noemt zijn afgegeven vermogens.
   Er is een verschil tussen opgenomen vermogen (wat je moet betalen) en afgegeven vermogen (wat in dit geval aan het bad geleverd wordt).
   De COP factor van een zwembad warmtepomp ligt grofweg tussen 4 en 6, waarbij de duurdere een hogere COP halen. Het opgenomen vermogen dient gedeeld te worden door de COP factor om tot het opgenomen vermogen te komen. De COP is overigens ook afhankelijk van lucht en water temperatuur.

  • Rob

   Ik weet niet in welke warmtepomp wereld meneer Hannen leeft, duidelijk is dat het hier alleen maar om oude technologie kan handelen. Indien je een 22kW warmtepomp voor een huis gaat toepassen ben je duidelijk niet goed geïnformeerd of is het een “doe het zelver-pakket” van een lokale bouwmarkt. Feit is dat meneer Hannen alleen maar aannames en schattingen vermeld. “ass”uming makes an ass out of you.
   Indien iemand een serieuze gegadigden is voor een warmtepomp neem dan contact op met een warmtepomp specialist, die doen geen aannames (v.b.: een zwembad in volle grond met een dak erboven (inpandig dus) van 500m2 benodigd net 22kW aan warmte. Dit zwembad is +-7,5x groter dan die van meneer Hannen).
   De technologie waar meneer Hannen over praat is +-70 jaar oud en rendeert met een COP van 2-3, de Huidige technologie rendeert met een COP van 5-6. COP= Cooefficiens Of Performance en geeft aan de verhouding tussen opgenomen elektrische energie en afgegeven warmte ( v.b: 1kW elektrische stroom levert bij een COP van 5 5kW warmte op).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *