Menu Sluiten

Hoeveel water verbruikt een zwembad per jaar?

Hoeveel water verbruikt een zwembad per jaar?

Om meteen maar kort door de bocht te gaan, voor een zwembad heb je water nodig. Geen grondwater, maar fris en helder leidingwater zoals dat bij ons uit de kraan komt. Fijn dat dat kan, maar hoeveel water verbruikt een zwembad nu per jaar?

Het waterverbruik van je zwembad hangt af van de volgende factoren

 • de inhoud of grootte van je zwembad
 • de gemiddelde temperatuur van je zwembad en de omgevingstemperatuur
 • het gebruik van wel of geen afdekking op het zwembad
 • frequentie van backwash of terugspoelen van je filterinstallatie

Waterverdamping in je zwembad

Je verliest dus zwembadwater door verdamping. Hoe groter je zwembad, des te meer verdamping er optreedt. Dat is makkelijk te beredeneren.

Maar ook de omgevingstemperatuur is van invloed. Bij een warme zomer heb je minder verdamping overdag. Maar bij een stevig windje kan dit toch best hard gaan. Je kan dit voorkomen door een zwembadafdekking te gebruiken. Deze heb je in diverse vormen en van goedkoop tot meer dan € 10.000,00.

Verdamping kan je niet in het geheel voorkomen. Er is wel een soort vloeistof welke je kan toedienen als een soort drijvende afdekking, maar 100% werkt deze ook niet. En de investering en doorlopende kosten zijn ook niet gering hiervoor.

Schoonmaken van je zandfilter op de riolering

Echt hard kan het gaan bij het terugspoelen of backwashen van je zandfilter. Je pompt dan zwembadwater omgekeerd door het filter naar de riolering. Zo spoel je het filterzand of filterglas schoon van de verontreiniging die er door de zwembadpomp is opgeslagen.

Je verbruikt zo al gauw een paar centimeter van je zwembad per week. Vul ook altijd eerst het bad een beetje bij, anders zuigt de pomp lucht aan bij de skimmer en moet je de leidingen weer ontluchten. Dat kost weer tijd.

Waterverbruik van een zwembad

Maar goed, hoeveel water gaat jouw zwembad per jaar verbruiken? Laten we een voorbeeld nemen en zo kan jij het voor je eigen zwembad eenvoudig uitrekenen.

Berekening waterverbruik:

We gaan uit van de volgende situatie. Gebruik 4 maanden per jaar, elke week voldoende backwash en een afdekking in de nacht (minimaal). Het verbruik is dan ongeveer 6% per week.

Als je een zwembad opnieuw of voor de eerste keer vult maak je de volgende berekening hiervoor:

Inhoud zwembad x 250% waterverbruik (oftewel x 2,5).

Stel dat je een zwembad hebt van 40 m3 inhoud. Dan verbruik je dus in 1 seizoen (bij het vullen in het voorjaar) 100 m3 aan water. Nu kan je het regenwater hier weer vanaf halen, maar we weten niet hoeveel het regent per jaar, dus dat is niet goed te voorspellen.

Bij het opstarten van je zwembad in het voorjaar en je ververst het water niet, dan  verbruik je uiteraard minder. Dan vermenigvuldig je de inhoud van je zwembad x 1,5. Het voorbeeldzwembad verbruikt dan toch nog ongeveer 60 m3 aan leidingwater.

Waterbesparing tips voor een zwembad

 1. Dek je zwembad zo veel mogelijk af.
 2. Een lagere watertemperatuur voorkomt meer waterverdamping
 3. Gebruik egfm of filterglas in je zandfilter. Je tijd/water om terug te spoelen wordt dan aanzienlijk korter en minder.
 4. Een hoogwaterskimmer ziet er mooi uit, maar er kan meer water over de rand klotsen. Hou hier in de planning dan ook rekening mee.

4 reacties

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   In de tekst staat duidelijk hoe je bij benadering de hoeveelheid gebruikt water kan berekenen. Wat is er dan niet helder?

 1. Avatar
  Heideleen

  Wij plaatsten eerst het verwarmingselement en daarna de filter (foute interpretatie van de aan en uitvoer🥴). Kunnen we dit omkeren terwijl het opzetzwembad gevuld is door de filter en warmtepomp hoor genoeg te zetten terwijl we dit doen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

maurice

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

- Maurice van den Heuvel - eigenaar Bouwzelfjezwembad.nl en jouw adviseur-