Menu Sluiten

Hoeveel water verbruikt een zwembad per jaar?

Hoeveel water verbruikt een zwembad per jaar?

Om meteen maar kort door de bocht te gaan, voor een zwembad heb je water nodig. Geen grondwater, maar fris en helder leidingwater zoals dat bij ons uit de kraan komt. Fijn dat dat kan, maar hoeveel water verbruikt een zwembad nu per jaar?

Het waterverbruik van je zwembad hangt af van de volgende factoren

  • de inhoud of grootte van je zwembad
  • de gemiddelde temperatuur van je zwembad en de omgevingstemperatuur
  • het gebruik van wel of geen afdekking op het zwembad
  • frequentie van backwash of terugspoelen van je filterinstallatie

Waterverdamping in je zwembad

Je verliest dus zwembadwater door verdamping. Hoe groter je zwembad, des te meer verdamping er optreedt. Dat is makkelijk te beredeneren.

Maar ook de omgevingstemperatuur is van invloed. Bij een warme zomer heb je minder verdamping overdag. Maar bij een stevig windje kan dit toch best hard gaan. Je kan dit voorkomen door een zwembadafdekking te gebruiken. Deze heb je in diverse vormen en van goedkoop tot meer dan € 10.000,00.

Verdamping kan je niet in het geheel voorkomen. Er is wel een soort vloeistof welke je kan toedienen als een soort drijvende afdekking, maar 100% werkt deze ook niet. En de investering en doorlopende kosten zijn ook niet gering hiervoor.

Schoonmaken van je zandfilter op de riolering

Echt hard kan het gaan bij het terugspoelen of backwashen van je zandfilter. Je pompt dan zwembadwater omgekeerd door het filter naar de riolering. Zo spoel je het filterzand of filterglas schoon van de verontreiniging die er door de zwembadpomp is opgeslagen.

Je verbruikt zo al gauw een paar centimeter van je zwembad per week. Vul ook altijd eerst het bad een beetje bij, anders zuigt de pomp lucht aan bij de skimmer en moet je de leidingen weer ontluchten. Dat kost weer tijd.

Waterverbruik van een zwembad

Maar goed, hoeveel water gaat jouw zwembad per jaar verbruiken? Laten we een voorbeeld nemen en zo kan jij het voor je eigen zwembad eenvoudig uitrekenen.

Berekening waterverbruik:

We gaan uit van de volgende situatie. Gebruik 4 maanden per jaar, elke week voldoende backwash en een afdekking in de nacht (minimaal). Het verbruik is dan ongeveer 6% per week.

Als je een zwembad opnieuw of voor de eerste keer vult maak je de volgende berekening hiervoor:

Inhoud zwembad x 250% waterverbruik (oftewel x 2,5).

Stel dat je een zwembad hebt van 40 m3 inhoud. Dan verbruik je dus in 1 seizoen (bij het vullen in het voorjaar) 100 m3 aan water. Nu kan je het regenwater hier weer vanaf halen, maar we weten niet hoeveel het regent per jaar, dus dat is niet goed te voorspellen.

Bij het opstarten van je zwembad in het voorjaar en je ververst het water niet, dan  verbruik je uiteraard minder. Dan vermenigvuldig je de inhoud van je zwembad x 1,5. Het voorbeeldzwembad verbruikt dan toch nog ongeveer 60 m3 aan leidingwater.

Waterbesparing tips voor een zwembad

  1. Dek je zwembad zo veel mogelijk af.
  2. Een lagere watertemperatuur voorkomt meer waterverdamping
  3. Gebruik egfm of filterglas in je zandfilter. Je tijd/water om terug te spoelen wordt dan aanzienlijk korter en minder.
  4. Een hoogwaterskimmer ziet er mooi uit, maar er kan meer water over de rand klotsen. Hou hier in de planning dan ook rekening mee.

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Avatar
oprichter in 2010 en verkoopexpert bij Bouwzelfjezwembad.nl

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

16 reacties

  1. Avatar
    Samantha

    Wij hebben een nieuw inbouwzwembadje (pluchpool) van 3,5m x 2,5 en 1,40 diep en merken dat wij ongeveer 7mm water per dag ‘verliezen’. Is een buitenzwembadje zonder verwarming/overdekking. Zou er sprake kunnen zijn van een lekkage of is het niet iets om zeer ongerust over te worden? Mocht het wel duiden op een lek, hoe kan je dan het beste testen waar dit lek zit (aan- afvoer)?

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      De 7 mm zegt niets over de afmeting van het bad, aangezien de oppervlakte altijd relatief gelijk is. Of dit veel of weinig is kan men met deze gegevens ook niet bevestigen. Je kan het water laten zakken en als het stopt bij een lamp of inspuiter heb je vermoedelijk daar een lek. Sneller kan je werken met de ’emmertest’, die geeft aan of het zakken enkel komt door de verdamping.

  2. Avatar
    Bart Verhaeghe

    Hoi, ik heb een zwembad van 7 m op 4 .
    Het is redelijk hard aan het waaien mijn zwembad zakt 3mm op 12 uur tijd.
    Is dit verdamping?

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Voor mij lijkt 3 mm niet heel veel hoor. Maar je kan altijd de emmertest doen om te checken of het de folie of leidingen zijn.

  3. Avatar
    E vHolsbeke

    Ons bad meet 10x4x1,55 m en is langs 1 (lange) zijde ‘overlopend’; dit ‘overloopwater’ komt terecht in een afgesloten citern van ca 3000m en wordt terug in circuit gebracht (teruggepompt). Het grootste gedeelte van de dag (ca20u) ligt het rolluik dicht.
    Het water heeft een temperatuur van 29’.
    Op26/5/23 stond de debietteller op 113,5 m3, deze (2/6/23) staat de teller op 119 m3, of anders gezegd een verbruik (het heeft niet geregend waardoor het verbruik reëel is) van 5500 liter op 1 week !
    De stelling van ca6% verbruik per week (3720 liter) wordt daar mee ruim overschreden …
    Heeft dit te maken met het overloopsysysteem of eerder mer het nogal hoge temperatuurverschil water vs omgeving, gecombineerd met wind ?
    De actuele oostenwind kan weinig aan het bad aangezien het bad parallel met de woning aan de zuidwest zijde ligt

  4. Avatar
    tessa

    Beste,
    ik heb een bad van 28m3, en ben in 1 week 2 cm water verloren. het is ijskoud water, geen afdekking en buiten is het rond de 20 graden met zon en heel veel wind geweest. kan water ook zo snel verdampen als het water koud is? normaliter zie ik het niet zo snel gaan dacht ik, maar lees dat veel wind invloed heeft op verdamping.
    ik heb de emmertest gedaan en na 24 uur leek er 1mm meer water uit het zwembad te zijn dan de emmer. aftekenen in bewegend water van het zwembad was best lastig dus dat geeft ook niet 100% duidelijkheid. ook ben ik het ijskoude bad ingedoken met duikbril en heb nergens een lek gevoeld. nu ben ik een beetje ten einde raad.

  5. Avatar
    lieven lippens

    Beste,
    Is het mogelijk dat er op één week tijd (deze week met veel wind) in een zwembad van 40m3 het water zakt met +/- 3cm ? Afmetingen van het zwembad: 4x9x1,4m. Het zwembad wordt verwarmd tot 29°C en is bedekt met een rolluik. Bij mooi weer gaat het rolluik voor enkele uren open om te kunnen zwemmen.
    Alvast bedankt voor uw reactie.
    Vriendelijke groeten
    Lieven

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Hoewel je een lekkage niet geheel kan uitsluiten is een 3 cm op een week, waarbij het zwembadwater zeker een stuk hoger is dan de omgevingstemperatuur volgens mij niet heel ongebruikelijk.

      • Avatar
        Maikel

        Goede dag

        Wij hebben een zwembad met een schuif kap er over ovaal bad 9.5 bij 4.2 150 diep temperatuur zit nu rond de 29a30 graden nu ben ik op een 24 uur bijna 2 cm water kwijt is dat mogenlijk door verdamping

        • Avatar
          Maurice van den Heuvel

          Uit je vraag maak ik op dat je geen afdekking hebt? Een overkapping is leuk, maar voorkomt geen verdamping en is dus voor energiebesparing redelijk zinloos. Of de hoeveelheid verdwenen water hierdoor komt weet ik niet. Je kan dit opmaken aan de verandering. Het zal niet de eerste keer zijn dat het water deze temperaturen haalt? Het aantal cm heeft ook niets te maken met de inhoud of oppervlakte overigens. De ’emmertest’ zal je meer antwoord geven.

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      In de tekst staat duidelijk hoe je bij benadering de hoeveelheid gebruikt water kan berekenen. Wat is er dan niet helder?

  6. Avatar
    Heideleen

    Wij plaatsten eerst het verwarmingselement en daarna de filter (foute interpretatie van de aan en uitvoer🥴). Kunnen we dit omkeren terwijl het opzetzwembad gevuld is door de filter en warmtepomp hoor genoeg te zetten terwijl we dit doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad