Menu Sluiten

water 003Een zwembad is er voor je plezier. En dat plezier begint met zuiver en schoon water. Hoe houd je dat water in die uitstekende conditie?

Op deze pagina tref je niet alleen achtergrondinformatie aan, maar ook tips voor het onderhoud van je zwemwater, inclusief de benodigde hulpmiddelen.

Wanneer je deze tips werkelijk in de praktijk toepast heb je gegarandeerd een schoon zwembad met fris water. Een heel seizoen lang en jaar na ja. En het is helemaal niet zo moeilijk.

De essentie van waterbehandeling

Zwemplezier van het zuiverste water begint bij een goede filterinstallatie met minimaal een zwembadpomp en zandfilter. Daarmee leg je de basis voor schoon en helder water. Maar je moet zelf ook een steentje bijdragen aan de kwaliteit van het badwater, door regelmatig bladeren uit het water te vissen, ’s avonds je bad af te dekken, en de omgeving schoon te houden. Dit onderhoud verhoogt je zwemplezier en het zwembad ligt er dan uitnodigend bij voor een frisse duik.

Bij gezond zwemwater komt echter nog meer kijken. Desinfecteren met een aanvullende waterbehandeling bijvoorbeeld. Laten we de feiten eens op een rij zetten.

Een verwarmd buitenbad krijgt nogal wat te verwerken. Juist bij zomerse temperaturen voelen bacteriën zich hierin als een vis in het water. Ze vermenigvuldigen zich in een ras tempo. Algen houden eveneens van zonnestralen. Ze zorgen voor een groene aanslag en verkleuren uw zwemwater. Bovendien verhoogt algengroei de kans op uitglijden.

En wat dacht je van haren, huidschilfers en zonnebrand olie die in je bad achterblijven. Of bladeren, stof en insecten? Gelukkig hoef je hier geen hinder van te ondervinden.

Met een juiste waterbehandeling worden verontreinigingen afgevoerd en krijgen algen en bacteriën geen kans. Sterker nog: je bent zeker van een constante kwaliteit zwemwater, en van zwemplezier zonder zorgen.

Belangrijke zaken in de waterbehandeling

Wij zullen belangrijke termen en begrippen nader toelichten;

Chloor en pH-waarde

Calciumhardheid

Alkaliniteit

Kalkbalanswaarde

Cyanuurzuur

Temperatuur zwembad

2 reacties

  1. Avatar
    Marie de Jonge

    Waterbehandeling is essentieel. Wij hebben dit in het verleden ook niet goed aangepakt en we merkten dat regenwater en viezigheid de waterkwaliteit erg slecht maakte. Een goede zuivering is dan ook nodig om een zwembad schoon en veilig te houden.

  2. Avatar
    Tom Hoekstra

    Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Volgend jaar wil ik graag een zwembad aanleggen voor mijn kinderen in de achtertuin en ben mij vast aan het oriënteren welke onderhoudsproducten je precies nodig hebt. Een goed filter is essentieel, naast dat je zelf vaak blaadjes aan het scheppen bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

maurice

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

- Maurice van den Heuvel - eigenaar Bouwzelfjezwembad.nl en jouw adviseur-