Chloor in een zwembad
Hoeveel chloor mag je bad hebben? Laten we eerst ingaan op de volgende drie begrippen: de totale, de vrije en de gebonden chloorwaarde.
De totale chloorwaarde geeft de hoeveelheid chloor van het water weer, maar zegt niets over de werking ervan.
Normale waarde: 0,5 - 2,5 ppm (mg/l).
De vrije chloorwaarde geeft aan hoeveel actief chloor het water bevat. Dit gehalte bepaalt het desinfecterende vermogen van het badwater.
Het ligt tussen de 0,5 - 1,5 ppm (mg/l) (binnenbaden 0,5 ppm (mg/l), buitenbaden 1,5 ppm (mg/l).
Je kan bijvoorbeeld met een handige startset je zwembad al op peil brengen.
Baden met chloor stabilisator (cyanuurzuur) hebben een andere vrije chloorwaarde. Cyanuurzuur zit in praktisch alle chloor tabletten en zorgt ervoor dat het chloor niet te snel wordt afgebroken door zonlicht (UV). Teveel cyanuurzuur heeft echter een averechts effect en zal het vrije chloor tegenwerken zijn desinfecterende werk te doen. Tevens gaat cyanuurzuur niet vanzelf uit het water maar alleen door af en toe een deel van het zwemwater te verversen. Om het cyanuurzuur te meten zijn er speciale meetstrips verkrijgbaar (AquaChek Groen).
De chloorwaarde voor baden met cyanuurzuur ligt tussen de 2,0 - 5,0 ppm (mg/l) (binnenbaden tot 2,0 ppm (mg/l), buitenbaden 2,0 tot 5,0 ppm (mg/l)).
Gebonden chloor is niet meer actief. Het heeft haar desinfecterende werking gedaan en werkt zelfs de desinfectie tegen, het ruikt sterk en kan ogen en slijmvliezen irriteren.
Hoe lager de gebonden chloorwaarde, hoe beter. Hanteer een maximumwaarde van 1,0 ppm (mg/l). De gebonden chloorwaarde mag overigens nooit hoger liggen dan de vrije chloorwaarde.
De juiste chloorwaarde voor je zwembad
Indien je teveel chloor in je zwembad hebt zitten, dan kan je niet veel doen. Er is geen poeder of tablet om de chloorwaarde te verlagen. Je kan een hoeveelheid badwater lozen op het riool en dan vers leidingwater aanvullen. Dit verlaagt de chloorwaarde onmiddellijk. Maar dit is niet heel bijster goed voor het milieu en je waterrekening. Beter is om dosering volledig te stoppen en door de tijd te blijven meten. De waarde zakt vanzelf. Ook regen draagt bij aan een vermindering.
Welk chloor voeg ik toe aan mijn zwembad?
Je hebt organisch en anorganisch chloor te koop. Zowel in granulaat, mini-tabs als 200 gr. tabletten. Veel wordt er over verteld, maar de werking verscheelt niet heel veel van elkaar. Wel heeft organisch chloor voordelen:
-
- niet snel reactief
- verhoogt niet de pH waarde
- bevat geen calcium (opgelost blijft het water een beetje transparant
- duurder, maar langer actief in het zwembad
Anorganisch chloor koop je meestal in vloeibare vorm en wordt door een automatische doseerunit in het zwembad gepompt. Ons advies is om het organische chloor te kopen, beter voor je waterkwaliteit
Direct producten nodig?
pH waarde van het zwembad
Ook deze term klinkt je vast en zeker bekend in de oren. De pH-waarde geeft aan of het water basisch, neutraal of alkalisch is. Bij een waarde van 7,0 is het water neutraal. Bij meer dan 7,0 pH is het water alkalisch, bij minder dan 7,0 zuur. De waarde mag schommelen tussen 6,8 en 7,8 mits de totale water balans in orde blijft.
De ideale waarde is tussen 7,2 - 7,4. De pH-waarde is van belang voor de desinfectie van je bad. Hoe lager deze waarde, des te beter de desinfectie maar te lage waarden tast materialen aan. Ook bij kalkafzetting en algen is de pH-waarde van belang.
De pH-waarde is zo mogelijk nog belangrijker dan de chloorwaarde. Het chloor is namelijk nauwelijks actief indien de zuurgraad (pH waarde) niet ideaal is. De ideale pH waarde voor je zwembad is 7.2! Dan is je water niet zuur en niet basisch. In de range van 7.2 tot 7.4 functioneert het chloor dus optimaal. Een kleine afwijking kan ervoor zorgen dat er direct weer algengroei in je zwembad hebt en je dus weer meer chloor erin kiepert. Zie je de oneindige cirkel al voor je? Je kan de pH waarde verlagen met pH-min (minus) of pH-plus.
Waar koop ik mijn chloor voor een normale prijs?
Chloor is vreselijk duur (in Nederland)! Door een wetgeving in Nederland is er een flinke toeslag op het gebruik van chloor voor zwembaden. Leveranciers moeten een vergunning aanvragen en deze is erg prijzig. Uiteraard worden deze kosten doorberekend. Daarnaast zijn de eisen aan opslag en transport heel streng in Nederland. Speciale bunkers worden zelfs geplaatst om aan de richtlijnen te voldoen.
De Nederlandse leveranciers houden de prijs van chloor graag in stand, want de winst is dan ook aantrekkelijk.
Chloor kopen in België of Duitsland?
In het voorjaar trekken veel mensen met een aanhanger de grens over om voor de hele buurt een partij chloor te kopen. In België en Duitsland is het chloor een heel stuk goedkoper. Helaas is dit officieel niet toegestaan door de afwijkende toelatingsnummers. Wanneer je een ongeluk krijgt word je waarschijnlijk ook niet vrolijk van de consequenties.
Chloor en chemicaliën voor je zwembad online kopen
Steeds vaker worden producten als zwembadchloor en pH middelen online aangeboden. Wanneer je deze in een Nederlandse webshop koopt zit je altijd wel goed (al worden er niet-toelaatbare producten aangeboden), maar bestellen in het buitenland is riskant. Producten mogen officieel niet per post opgestuurd worden en ze zijn dus illegaal in Nederland. Veel scheelt het wel!
Waar koop jij je chloor of gebruik je een alternatief zoals zoutelektrolyse? Laat het ons weten in een reactie hieronder!
Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?
Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.
Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.