Menu Sluiten

Als de kalkbalanswaarde NIET in orde is kan dit problemen veroorzaken.

Een te lage kalkbalanswaarde zal het water agressief maken, anderzijds zal een te hoge kalkbalanswaarde troebelheid en/of kalkafzetting veroorzaken.

Om eventuele problemen op te kunnen lossen dient men de kalkbalanswaarde te bepalen. Dit kan door de volgende parameters te meten: pH waarde, temperatuur, calciumhardheid en de alkaliniteit.

Water-balans-berekening

De water balans berekening wordt gedaan volgens de Langeliermethode. Langelierindex calculatietabel (onder) kan worden gebruikt om te controleren of het zwemwater in balans is. Om deze controle uit te voeren heeft u een aantal metingen nodig waaronder: pH, water temperatuur, calcium hardheid en totale alkaliniteit. Gebruik deze waarden om de corresponderende factoren uit te lezen via de tabel en voer daarna de Langelierindex berekening uit.

Maak een optelsom van pH, TF, CF en AF. Haal van dit totaal 12.1 af om de uiteindelijke Langelierindex te verkrijgen.

Bijvoorbeeld: stel een zwembad heeft de volgende waarden pH=7.4 Temperatuur = 24oC Calcium hardheid= 200 ppm en de totale alkaliniteit is 100 ppm.

Begin met pH +7.4

Plus TF +0.6

Plus CF +1.9

Plus AF +2.0

Min (K=11.9) -12.1

De Langelierindex is -0.2

Als het resultaat tussen -0.2 en +0.2 ligt is het zwemwater in balans. Als het resultaat lager is dan -0.2 is het water oxiderend (kalk-agressief). Is het resultaat hoger dan +0.2 dan is het water kalkvormend (kalk-afzetting). Dit kan extra aanslag op te cel veroorzaken.

Om water dat kalk-agressief is te corrigeren moet de totale alkaliniteit worden verhoogd door toevoeging van de aanbevolen hoeveelheid “Alkaliniteit Plus” (TA+)

Om kalkvormend water te corrigeren moet de totale alkaliniteit worden verlaagd door de pH waarde 2x per week te corrigeren totdat deze stabiel blijft. Dit kan worden bereikt door de toevoeging van de aanbevolen hoeveelheid pH-min.

Het ideale water dat in balans is heeft een temperatuur van 15-30°C, calcium nivo van 150-250 ppm (8°- 14° dH) en een Alkaliniteit nivo van 100-150 ppm tevens:

Voor gemetselde/natuurstenen zwembaden:

totale alkaliniteit > 150 ppm.

pH 7.4-7.8

Cyanuurzuur nivo 30-50 ppm.

Voor polyester, kunststof(liner) en geschilderde zwembaden:

pH 7.2-7.6

Cyanuurzuur nivo 30-50 ppm.

 

 

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?