Menu Sluiten

Hoe maak je een zwembad winterklaar?

Hoe maak je een zwembad winterklaar?

Elk jaar treedt via de herfst de winter weer in. Tijd om het zwembad te prepareren voor het koude weer.

Je kan dit eenvoudig zelf uitvoeren als je een beetje kennis hebt van de installatie en hoe je het water kan wegpompen. Welke stappen kan je het beste allemaal ondernemen?

Hoe maak je een zwembad winterklaar?

1. Waterpeil zwembad laten zakken

Dit is heel belangrijk. De meeste bekleding van een zwembad, zoals zwembadfolie of polyester, kan prima tegen ijsvorming op het zwembad. Het probleem zit hem in de inbouwdelen zoals een skimmer of zwembadverlichting.

Pomp het water weg tot ruim onder de skimmer. Dan voorkom je dat deze kapot gaan door de vorst. Door veel regenval kan het waterpeil weer stijgen. Hou dit dan ook in de gaten en pomp tussendoor ook nog meer water weg als dat nodig is.

2. PVC leidingen leeg maken

Dit is een lastig karwei. Zorg dat de PVC buizen die niet op een vorstvrije diepte liggen vrij zijn van water. Bespreek dit met de installateur of ontwerper van je leidingsysteem.

Zorg ook dat PVC buizen naar bijvoorbeeld zonnecollectoren op het dak compleet watervrij zijn. Deze zijn tijdens vorstperiodes extreem kwetsbaar namelijk. Deze vervangen is een tijdrovend karwei in het voorjaar. Vergeet ook niet de collectoren zelf leeg te maken.

3. Afkoppelen en onderhoud van je filterinstallatie

Wanneer de zandfilter en zwembadpomp niet op een plek staan waar het in de winter vorstvrij is moet je hier ook aandacht aan besteden. Laat het water middels de drain uit de zandfilter en koppel de pomp af. Bij voorkeur zet je deze ergens op een droge en warme plek.

Apparaten voor de waterbehandeling hebben vaak sensoren. Deze doe je het beste in de buffervloeistof. Het is ook aan te raden om ze te testen of in de winter te vervangen.

4. Afdekken van het zwembad in de winter

Een zomerafdekking gebruiken in de winter heeft niet veel zin. Je kan beter een professionele winterafdekking kiezen. Deze zijn verkrijgbaar in de vorm van een gaas of net en tegenwoordig ook middels een PVC afdekking. Deze laatste is vergelijkbaar met het doek van een vrachtwagen. Dan zitten er vaak vensters in voor de waterdoorlating.

Overleg ook met de leverancier of je de lamellenafdekking of rolluik of je de afdekking compleet oprolt of op het water laat liggen. Het kan verschil maken of je een PVC of polycarbonaat lamel hebt.

Uitbesteden of zelf doen?

Wanneer je een goede relatie hebt met een zwembadbouwer of installateur kan het verstandig zijn het winterklaar maken uit te besteden. Hij of zij kan dan ook de zaken goed doorlopen en zonodig meenemen voor herstel. Of je kijkt het eenmalig aan en probeert het het jaar later zelf.

Voor de volledigheid: wij zijn niet aansprakelijk voor vorstschade en de gevolgen hiervan. De kosten van herstel kunnen behoorlijk oplopen. Door het juist anticiperen op je situatie ontstaan er vrijwel zeker geen problemen.

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad