Menu Sluiten

Wat mag je zelf installeren bij een zwembad?

zelf een zwembad bouwen voor je kinderen

Zelf een zwembad bouwen heeft vele voordelen. Het is stukken goedkoper, je vindt uitgebreide bouwplannen op deze website en na de bouw heb je dubbel voldoening.

Een professionele zwembadbouwer zal je al snel doen geloven dat zelf bouwen geen goed idee is. Veruit de meeste mensen hebben namelijk nooit eerder een zwembad gebouwd en dan kom je soms voor verrassingen te staan. Gelukkig blijkt dit in de praktijk wel mee te vallen.

Een zwembad zelf bouwen en ontwerpen

In Nederland en België zijn de meeste zwembaden een beetje saai. Rechte bakken met één diepte. Meestal is de afmeting ergens 1 op 2 omdat het oog ook wat wil.

In het ontwerp heb je dus niet veel opties. In de werkzaamheden die je zelf gaat uitvoeren des te meer. Een zwembad bouw je meestal in verschillende fases en die zijn zelfs eenvoudig op te splitsen in een langere periode. We hebben hiervoor een uitgebreide samenvatting beschreven die je veel informatie geeft.

Voor elke fase kan je zelf inschatten of je het werk zelf wilt uitvoeren of laten doen. Graafwerk en zand terugplaatsen is met een schop en spa niet fijn voor je rug. Een graafmachine is dan toch echt wel heel handig. Maar de muren metselen of leidingen leggen kan je wellicht prima zelf uitvoeren.

Welk zwembad kan je het makkelijkste zelf aanleggen?

We hebben de meest voorkomende zwembaden in een handig overzicht opgenomen. Hier kan je snel lezen welke type zwembad voor jou de beste keuze is.

Zoals je kan lezen en terugvinden op deze website hebben wij een sterke voorkeur voor een bouwkundig zwembad met folie. Prijstechnisch is deze het meest interessant en je kan elke fase heel goed plannen. Ook hoef je niet in 1 keer een grote investering te doen en kan je qua budget ook alle kanten op.

Een erkende zwembadbouwer inschakelen?

Vaak zal je op de website van een zwembadbouwer lezen dat ze erkend zijn.

Helaas is dit zelden echt het geval. Er zijn namelijk geen officiële instanties die een bouwer kunnen erkennen. Veel groothandels kunnen een 'erkenning' geven aan hun beste afnemers, maar wat betreft kwaliteit zegt dit niet veel. Soms is er een fabrikant die klanten een cursus lassen met zwembadfolie geven. Heel belangrijk, maar er is niets 'officieel' aan te bekennen. Iedereen mag zich tenslotte professioneel zwembadbouwer noemen.

In België heb je bijvoorbeeld een samenwerking van algemene aannemers en in Nederland is Zwembadplein.nl een voorbeeld van gegroepeerde bouwers.

Gelukkig zijn er wel bepaalde onderdelen waarvoor een diploma of certificaat nodig is. Dit is ook belangrijk om te weten welke zaken je zelf kan uitvoeren en welke je beter kan laten uitvoeren. Veel zwembadbouwers hebben personeel met deze certificaten en dat deel is dus wel 'officieel erkend'.

Laten we per onderdeel eens kijken waar je zoal aan moet denken.

Elektra aansluiten bij een zwembad

Bij het elektrisch gedeelte heb je te maken met de nodige wet- en regelgeving. Deze veranderen ook nog eens met regelmaat. Laat de installatie altijd keuren door een erkende elektrotechnieker.

Het deel tot en met de groepenkast moet je nooit zelf doen. Of laat het uitvoeren door een kennis met kennis van zaken en daarna alsnog keuren. Problemen met dit deel resulteert in bijvoorbeeld onverzekerd zijn. Ook kan je een boete krijgen vanwege een ondeugdelijke installatie of overtreding van een wet.

De meeste producten in de filterinstallatie hebben een connectie met stroom, stuurkabel en waterleiding of de zwembadbuizen. We geven een overzicht van de meest voorkomende zaken op elektra gebied.

Aansluiten van een zwembadpomp

Een zwembadpomp heeft uiteraard een aansluiting op de zwembadleiding. Daarnaast heb je minimaal een voeding van 230 of 400 volt. Vaak wordt de pomp ook aangestuurd met een stuur of signaalkabel door een automatische schakelkast. Hierin zit meestal ook een (droogloop) beveiliging.

Het aansluiten is niet moeilijk en kan zelf gedaan worden. De handleiding is vaak wel duidelijk en wijst het een en ander zichzelf.

Aansluiten van waterbehandeling

Het aansluiten van bijvoorbeeld een doseerapparaat voor chloor of zoutelektrolyse vergt vaak wat meer ervaring. Toch kan je dit zelf prima uitvoeren. Naast de voeding heb je meestal ook sensoren die je moet installeren en ijken.

De volgorde van het plaatsen is belangrijk om in de gaten te houden. Wanneer je bijvoorbeeld geïntegreerde sensoren en injectoren hebt voor chloor en pH middelen, dan moet je voorkomen dat deze vlak bij elkaar zitten. De vloeistoffen beïnvloeden namelijk de meting door de sensoren. Ook dienen bepaalde units pas in te schakelen bij het opstarten van de pomp.

Aansluiten van zwembadverlichting

Zwembadverlichting is niet moeilijk om aan te sluiten. Wel heb je tegenwoordig complexe led lampen die met een stuurkabel in verschillende kleuren gebracht kunnen worden. Let dus goed op het type grondkabel.

Gebruik ALTIJD een beveiligde transformator of de meegeleverde voeding. Wanneer je hier een niet geschikte voeding gaat gebruiken heb je ernstige kans op elektrocutie in je zwembad. Neem deze gok dan ook nooit. Led lampen kan je ook vervangen voor de stroomvretende 300 watt halogeen lampen. Deze zijn ook niet meer verkrijgbaar in de handel.

Aansluiten van een zwembad warmtepomp

De meeste warmtepompen voor een zwembad zijn stand-alone. Ze hebben een ingebouwde sensor voor doorstroming (de flow-switch) en deze schakelt de verwarming zelf in en uit. Enkel een stroomvoorziening en in- en uitvoer van water is voldoende.

Soms is er een module voor wifi beschikbaar of kan je hem aansluiten op een schakelkast.

Zwembadtechniek zelf aansluiten

Behalve de elektra zaken kan je je ook verdiepen in de aansluitingen van de leidingen. Hier heb je ook een duidelijke indeling in meerdere delen.

Aansluiten van de inbouwdelen

Het aansluiten van zaken als een skimmer of bodemput is geen rocket science. Wel kan er veel misgaan bij de aansluitingen op de kunststof delen. Soms moet je een fitting verlijmen om daarna een reguliere pvc buis aan te brengen. Neem dit heel secuur, want veel lekkages ontstaan juist op deze onderdelen.

Maak ook een plan van verdeling als je meerder skimmers en inspuiters hebt. Dit is belangrijk voor een goede verdeling van de waterdruk en zorg je ervoor dat er geen 'dode' delen in je zwembad ontstaan.

Leggen van de pvc leidingen

In deze fase kan je meters maken. Wel dien je natuurlijk eerst de sleuven gegraven te hebben.

Het verlijmen van de buizen is niet moeilijk en kan meer dan prima zelf gedaan worden. Maak een keuze tussen flexibele of vaste pvc en je kan de bestelling voor de materialen bestellen. Zorg ervoor dat je de leidingen wel markeert op beide uiteinden. Als je namelijk alles hebt dicht gegraven kan je de buizen niet meer van elkaar onderscheiden.

Aansluiten van de filterinstallatie van het zwembad

Het meest lastige deel van de aanleg is de filterinstallatie zelf. Niet alleen moet het geheel er netjes uitzien, ook is het belangrijk dat alles waterdicht is en in de juiste volgorde. Voor deze volgorde kan je het beste de leverancier om een schema vragen. En standaard antwoord is hierop namelijk niet te geven.

Voorzie op de aanvoerbuizen zeker een aantal kogelkranen. En start altijd met de pomp en zandfilter. Ons advies is om eerst de gehele installatie droog op te bouwen en dan alles stap voor stap te verlijmen. Zo kom je minder snel voor verrassingen te staan.

Installatie van de zwembadfolie

Wanneer je kiest voor zwembadfolie kan je grofweg twee verschillende types kiezen. We hebben dit uitgebreid omschreven in ons bouwplan.

De standaard foliezak kan je met 3 personen best zelf installeren.Zorg voor een niet al te hete dag en vul snel met leidingwater.

Gewapende folie kan je echter beter professioneel laten aanbrengen. Je hebt gespecialiseerde apparatuur nodig en deze is niet goedkoop. Daarnaast is een bouwkundige trap lastig mooi te maken en dien je geduld te hebben voor de afwerking van de inbouwdelen. Niet zelf aan beginnen dus.

Overige zaken zelf installeren bij je zwembad

Zwembadafdekking

Een noppenfolie of foamafdekking kan je altijd zelf aanbrengen. Dit is meestal een kwestie van gewoon op het water leggen. Een lamellenafdekking is wel een ander verhaal. Hier heb je een dure aanschaf en relatief korte installatietijd. Laat dit dus altijd door de vakman uitvoeren.

Gasverwarming op een zwembad

Bij de verwarming door middel van gas heb je altijd een warmtewisselaar in je leidingsysteem geplaatst. De kant van de cv ketel etcetera is specialistisch werk. Laat dit altijd door een loodgieter uitvoeren.

Randtegels voor een zwembad

De randtegel of boordsteen is de afwerking van je zwembad. Deze moet echt perfect gemonteerd worden, anders blijf je hier 20 jaar naar kijken. Een stratenmaker of hovenier kan dit wellicht voor je verzorgen.

Garantie bij zelf bouwen van je zwembad

Dit is een belangrijk hoofdstuk bij het plannen van je zwembad.

Veel fabrikanten verwerpen namelijk de garantie wanneer je zelf de producten gaat installeren. Maar zoals eerder besproken kan je nauwelijks spreken van officieel erkende installateurs. Zonder dat we hier dan ook zekerheid in kunnen geven hebben we de ervaring dat het wel meevalt.

Als je zelf iets hebt geplaatst en het werkt niet goed, dan kan je er gerust mee terug gaan naar je leverancier. Ze zien dan al snel of het een defect is door amateurisme of niet.

Wij adviseren echter altijd de volledige installatie te laten keuren of inspecteren door iemand met verstand van zaken. Doe dit voordat je de apparatuur in bedrijf neemt. Het is niet duur en duurt niet lang. Wellicht kan een elektricien ook een certificaat uitschrijven.

5 reacties

  1. Avatar
    Dennis

    Hallo,

    Ik ben bezig om een huis te kopen met een binnenzwembad. De installatie zag er goed en profi uit, echter heb ik er geen verstand van. Wie zou ik in kunnen schakelen die de volledige installatie en het zwembad “keurt” voor mij?

    Groet, Dennis

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Hallo Dennis,
      Ik zou allereerst contact opnemen met de zwembadbouwer als je hiervan de naam weet. Veel zwembadbouwers hebben een onderhoudsprogramma, bijvoorbeeld elk jaar.

      Anders zou ik een goed bedrijf benaderen voor een check-up. Ze kunnen dan in de toekomst ook je leverancier zijn.

        • Avatar
          Maurice van den Heuvel

          Hallo Dennis,
          Ik zou even Googlen en paar bedrijven bellen. Wanneer ze je een helder verhaal vertellen zou ik er mee in zee gaan. Er is niet 123 een bedrijf die ik je zou aanbevelen.

  2. Avatar
    Ivan

    Wij hebben een zwemvijver laten aanleggen. Voor de keuze voor een bouwer hebben wij ons licht opgestoken bij bevriende zwembadbezitters. De bouw neemt best wat tijd in beslag en ik wilde dat de graafwerkzaamheden zo weinig mogelijk impact hadden op de buren. We zijn overigens heel tevreden met het resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *