Menu Sluiten

Hoe maak je zelf een zwembadverwarming?

Hoe maak je zelf een zwembadverwarming?

Toch liever op de kant?

Dit is de goedkoopste optie voor € 89,90

Hoe maak je zelf een zwembadverwarming?Hoe maak je zelf een zwembadverwarming?

Wanneer je een zwembad hebt wil je kunnen zwemmen als het lekker warm weer is. Maar helaas hebben we een klimaat dat je zwembad niet vanzelf op temperatuur brengt.

Je kan een zwembad op vele manieren opwarmen. We hebben een uitgebreid pakket aan zwembadverwarming. Maar deze zijn allemaal niet goedkoop. En vaak ook redelijk duur in gebruik. Zou er niet een mogelijkheid zijn om zelf iets te maken?

Verwarming op je zwembad kan je echt het beste doen door middel van de zon. Het is gratis en gaat lang mee. En bij een opzetbad kan je het eenvoudig opbergen in het najaar of in de winter.

Maar zelf maken is natuurlijk extra voordelig! Check de informatie hieronder.

Je eigen zonnecollector voor een zwembad maken

De zon geeft oneindig veel energie aan ons af. Maar we doen er vrijwel niets mee. Hoe kan je nu eenvoudig deze zonne-energie omzetten in warmte voor je zwembad? Heel eenvoudig en onze Engelse collega's hebben er een topvideo van gemaakt. Bekijk hem hier.

Tyleen slang voor zwembadverwarming als zonnecollector

met tyleen slang goedkoop zwembadverwarming makenBehalve de methode in de video kan je ook met tyleen slang aan de slag. Je maakt dan een circuit na je zandfilter en hier loopt een deel van je zwembadwater door heen.

Dit is niet moeilijk, maar je kan wel een fout maken. Als je een krachtige zwembadpomp hebt kan niet al het water door de tyleenslang gepompt worden. Dan loopt de druk te hoog op. Je kan dus het beste een bypass maken hiervoor.

Soms rollen mensen wel 200 meter slang op een dak op voor de gratis warmte. Probeer een verdeelsysteem te maken zodat de totale lengte 4x 50 meter wordt bijvoorbeeld. Anders bouw je echt te veel druk op en lijdt de filtratie er onder.

Andere tips voor de verwarming van je zwembad

Het is dus belangrijk om een goede verwarming op je zwembad te maken. Of het nu een zonnecollector is of een warmtepomp, je kan het beste ook je zwembad goed isoleren. Een goede afdekking is daarbij essentieel.

Bij de aanleg van je zwembad kan je ook veel besparen door het toepassen van slimme oplossingen. Wij hebben hiervoor de beste adviezen op een rijtje gezet.

 • 10 gratis tips! Jij wil toch ook geen fouten maken?

  Ontvang nu mijn 10 beste tips na 25 jaar ervaring en 10 jaar Bouwzelfjezwembad.nl.
  Start de bouw van je eigen zwembad als een PRO.
 • Door je aan te melden ga je akkoord met de opname van je gegevens in ons systeem. Wij delen nooit informatie met andere partijen en gaan vertrouwelijk om met jouw gegevens. Afmelden kan altijd en direct. Gemiddeld 2 berichten per maand.

download direct

5 reacties

 1. Avatar
  Bas

  Hallo….vraagje…wat is het beste wanneer je met tyleenslang verwarmt de snelheid van je water. Langzaam en water is warmer of hogere snelheid maar minder warm… bij welke methode wordt je bad het snelst opgewarmd?

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Uit de natuurkunde leren we dat je beter veel water een beetje kan opwarmen dan een beetje water heel veel. Dat kost minder energie. Ik zou er dus veel water doorheen laten stromen.

 2. Avatar
  Dennis

  Koop gewoon een tweedehands collector voor 70 euro, een warmtewisselaar een cv pomp en een kogelkraan of klep met pit instelling op aliexpres en je kunt tm oktober november met 30 graden badderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

maurice

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

- Maurice van den Heuvel - eigenaar Bouwzelfjezwembad.nl en jouw adviseur-