Menu Sluiten

Zoutelektrolyse is een populaire manier om het water van je zwembad te behandelen. Elk zwembad heeft een desinfectie van het water nodig. Anders wordt het snel groen van de algen en kunnen er werkelijk gevaarlijke ziektekiemen ontstaan.

Een zwembad is alleen fijn als je helder en fris zwemwater hebt. De meest gebruikte manier van desinfectie is door middel van chloor. Het chloor doodt de micro-organismen in het water. Een alternatief bestaat niet echt in Nederland en België. Dit komt door een strenge wetgeving. Wel zijn er systemen die het water op een alternatieve manier ontsmetten en zo een lager chloorgehalte toestaan.

Wat is zoutelektrolyse voor in een zwembad?

Zoutelektrolyse wordt sinds de jaren 70 al toegepast bij zwembaden. Het is met name veel gebruikt in Australië en langzaam verder toegepast in bijvoorbeeld Europa.

Het is een apparaat dat zout omzet in natriumhypochloriet. Dit is dezelfde werkzame stof als het gewone zwembadchloor. Belangrijk is dan ook om te weten dat het zout in het water geen werking heeft. Het is enkel de buffer voor de omzetting naar chloor.

Hoe werkt zoutelektrolyse?

In de filterinstallatie van het zwembad wordt een elektrolyse unit geplaatst. Deze 'cel' zet het zout om in zwembadchloor. Dit gebeurt geheel automatisch. Deze cel wordt aangestuurd door een schakelkast en deze is aangesloten op een stroomvoorziening. Vaak is de schakeling verbonden met de besturing van de zwembadpomp. Enkel bij een werkende zwembadpomp wordt het zout omgezet, aangezien het zwembadwater door de cel moet gaan.

Het apparaat behoeft eigenlijk geen onderhoud. De structuur is zo opgezet dat de plaat zichzelf kan reinigen door de polen telkens om te draaien. Ook is de instelling van de intensiteit eenmalig.

Het zout voeg je toe aan het zwembad. Gelukkig kan zout niet verdampen en je hoeft dus ook niet heel vaak zout bij te voegen. Enkel bij het terugspoelen van de zandfilter en op je lichaam verdwijnt er zout uit het zwembad. De zoutelektrolyse verbruikt als het ware geen zout, het wordt enkel omgezet.

Voordelen en nadelen van zoutelektrolyse

Voordelen

  • Geen chloor meer toevoegen
  • Constant chloorniveau in je zwembad
  • Minder onderhoud en testen zwemwater

Nadelen

  • Kans op aantasting RVS en zwembadfolie
  • Kans op overproductie chloor
  • Eenmalige investering en installatie
  • Vervanging zoutelektrolyse cel na x jaar

De installatie van zoutelektrolyse op een zwembad

De belangrijkste tip die we kunnen geven? R.T.F.M.... Read The Fucking Manual! Het komt echt vaak voor dat, ook installateurs, zomaar de unit en schakelkast installeren en in werking zetten. Maar veel apparaten blijven in ontwikkeling en hebben bij de installatie echt even aandacht nodig.

Het is dan ook lastig om een universele handleiding te kunnen schrijven en dat willen we ook niet proberen. Wel zijn er algemene richtlijnen die je altijd in acht dient te nemen, behalve als de handleiding anders aangeeft natuurlijk.

  1. Plaats de cel achter de zandfilter en na een eventuele pH doseerunit. De pH sensor raakt in de war van de chloorproductie en geeft dan verkeerde informatie af. Kijk ook goed of je de bypass van de warmtepomp kan realiseren voor de cel. Dan voorkom je een verhoogd chloorniveau in de warmtewisselaar.
  2. Maak altijd een verbinding met de functie van de zwembadpomp. Een goed apparaat heeft 2 voorzieningen; 1 vaste aansluiting op het stroomnet (230 Volt) en een aparte aansluiting voor de pomp of schakelkast. Zo voorkom je dat de cel gaat produceren wanneer de pomp niet draait. Zorg ook voor een flowswitch beveiliging, of koop een unit met ingebouwd exemplaar.
  3. Check of je een aarding door middel van een aardpen moet toepassen.
  4. Neem als het kan maatregelen voor overproductie. Je kan bijvoorbeeld een Rx unit laten meten en de zoutelektrolyse laten aansturen. Maar er zijn ook aparte beveiligingsproducten verkrijgbaar.
  5. Wanneer je een lamellenafdekking of rolluik hebt, zorg dan dat de productie van het chloor stopt of afneemt. Zo voorkom je een overschot aan chloor in je zwembad.

Je hebt apparaten van goedkoop tot duur. In principe doen ze allemaal hetzelfde, namelijk zout in chloor omzetten. Maar uiteraard zitten er grote verschillen in de opties en kwaliteit. Laat je goed voorlichten voordat je een aankoop doet.

Hoeveel zout voeg je toe aan je zwembad?

Hiervoor dien je allereerst te weten wat het gewenste zoutgehalte is. Dit staat in de handleiding of wordt je verteld door de leverancier. Zorg dat je niet een overdadig overschot toevoegt, maar ook niet te weinig. Dan schakelen de meeste apparaten zich vanzelf uit namelijk.

We hebben een eenvoudige rekentool ontwikkeld voor de berekening van het zout. Meestal koop je deze in zakken van 25 kg. Neem altijd wat extra op voorraad.

 

Veel gestelde vragen over zoutelektrolyse