Menu Sluiten

Lamellenafdekking voor een zwembad

Een afdekking op je zwembad is in Nederland en België eigenlijk een noodzaak. Als oplossing kan je kiezen voor een eenvoudige afdekking in de vorm van bijvoorbeeld een noppenfolie of schuimdeken. Eleganter en duurzamer is de keuze voor een professionele afdekking met lamellen (of rolluik genaamd) van pvc of polycarbonaat.

Een zwembadafdekking van Bouwzelfjezwembad.nl

ZwembadafdekkingWaarom zou je een lamellenafdekking op je zwembad plaatsen? Wij geven je een aantal voordelen.

  1. Een professionele afdekking is tegenwoordig heel betaalbaar. Zeker als je overweegt om er zelf een te plaatsen en te monteren kan je aardig wat geld besparen op de aanschaf en installatie. Maar natuurlijk kunnen we ook professionele opmeting en installatie verzorgen.
  2. Lamellen van pvc of polycarbonaat zijn tegenwoordig van hoge kwaliteit. Door een efficiënt en betrouwbaar productieproces is de levensduur van de lamellen de laatste jaren flink toegenomen. Met name de polycarbonaat lamellen lijken wel onverwoestbaar.
  3. Met een afdekking heb je een optimale isolatie om de warmte is je zwembad vast te houden. Afkoeling en verdamping kost veel energie en daarom bespaar je met een afdekking veel geld op je energierekening. Met de solar lamellen kan je zelfs zonlicht omzetten in warmte en deze afgeven aan het water.
  4. Wil je een mooie afwerking van je zwembad als deze niet in gebruik is? Een rolluik of afdekking ziet er prachtig uit en voorkomt ook dat er vuil en ongedierte in je zwembad komt. Je kan natuurlijk kiezen voor een opbouw- of een inbouw model.

Een afdekking voor een zwembad aanschaffen

Door de hoge investering van een afdekking is dit een langer proces dan bijvoorbeeld de zwembadpomp. Dat begrijpen wij als geen ander. Je verwacht slechts eenmalig de uitgave te doen en dan jarenlang plezier en comfort te hebben van je aankoop.

Het is dan ook belangrijk om je goed voor te bereiden en veel informatie in te winnen. Wij doen ons best om je zo uitgebreid mogelijk de informatie te geven.

Direct aanschaffen of pas later?

Wat niet elke zwembadbouwer je zal vertellen is dat je een afdekking ook prima later kan aanschaffen. Dan spreid je de uitgave een beetje over een langere periode. Je moet dan wel rekening houden met een aantal zaken.

Bij de installatie in het zwembad is het belangrijk om alvast een inbouwdeel te plaatsen. Achteraf is dit vrijwel onmogelijk. Dit is een buis waarop de rvs as later wordt gemonteerd. Door de buis heen komt dan de kabel met de stroom en aansturing voor het oprollen en afrollen. Bij een opbouwmodel is het natuurlijk minder urgent. Ook zal je een kabel of mantelbuis in de grond moeten voorzien voor de aansturing en elektriciteit. Achteraf je terras en tuin open graven voor een kabel is verspilde moeite.

Pvc of polycarbonaat lamellen kopen?

Dit is een belangrijke keuze en laat je dan ook goed voorlichten. Hiervoor hebben we dan ook een aparte pagina voorzien met alle informatie. Daarnaast zijn kan je lamellen kopen met een volschuim vulling. Deze zijn uiteraard niet lichtdoorlatend voor de opwarming, maar hebben wel een groot draagvermogen waardoor ze stabieler zijn.

Een andere belangrijke keuze is het soort oprolsysteem.

Een oprolsysteem voor een lamellenafdekking

Uiteraard moeten de lamellen opgerold kunnen worden wanneer je wilt gaan zwemmen. Handmatig verwijderen is geen optie. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden beschikbaar.

Zwembadafdekking
Mooi voorbeeld van de afwerking van een opbouwafdekking

Opbouwmodel zwembadafdekking

De meest goedkope variant, maar wel geschikt voor elk type zwembad. Op de korte zijde van het zwembad komt een rvs buis en deze is verbonden met de lamellen door middel van een set linten. Meestal drijft een externe motor de buis aan om de lamellen op te rollen. De motor wordt aangestuurd door een voeding en schakelkast. Ook bestaat er een variant met ingebouwde zonnecellen.

Vaak wordt er een kap over de buis geplaatst. Hiermee bescherm je de lamellen tegen de zon, verplicht bij solarlamellen, en ziet het geheel er wat fraaier uit. Deze kap kan bestaan uit metaal, kunststof of een mooie houtsoort. Hiermee kan je de afdekking integreren met het terras bijvoorbeeld.

Voordelen: goedkoper in aanschaf en eventueel zelf te plaatsen. Eenvoudig op een bestaand bad te installeren.
Nadelen: de buis neemt staat vol in het zicht en je hebt minder ruimte rondom het bad.

Inbouwmodel zwembadafdekking

De meest toegepaste en duurste optie is een oprolsysteem in je zwembad. Hierbij wordt de rvs buis in het zwembad geplaatst en met beugels vastgemaakt aan de wand.

Je kan kiezen voor twee verschillende posities in het water.

Afdekking aan de oppervlakte van het zwembad

In een bestaand zwembad wordt de oprolbuis meestal ergens aan de oppervlakte geplaatst. Onderin het zwembad is geen doorvoer voor de kabel en moet je gaan hakken en breken.

Bij een nieuw zwembad kan je de afdekking in een aangebouwde nis in het zwembad installeren. Omdat je er aan de bovenkant altijd bij moet kunnen voor eventueel onderhoud kan je dit afwerken met een terrastegel of vlonder in hout of een composiet materiaal. De korte zijde van het zwembad kan dan bestaan uit een plaat, een zogenaamde keerwand, of je metselt het muurtje door.

Voorbeeld van inbouwnis voor lamellenafdekking zwembad
Inbouwmodel met een vlonder afwerking
Inbouwnis met terras aan bovenzijde en opening voorzijde
Inbouwnis met vaste toplaag en opening aan voorzijde
rvs beugels voor zwembadafdekking
Voorbeeld met rvs beugels voor terras

Waterterras in je zwembad

De mooiste oplossing voor de afdekking in een zwembad is de plaatsing op de bodem van het zwembad. Of onder een bouwkundige inlooptrap bijvoorbeeld.

Vroeger werd hier vaak een kunststof hoekkap voor gebruikt. Op een rvs frame komen dan platen die ook wegneembaar zijn voor onderhoud en schoonmaken. Deze manier van plaatsing wordt niet veel meer gebruikt eerlijk gezegd.

Tegenwoordig zie je steeds meer inbouwmodellen afgewerkt met een natuursteen kap, of bijvoorbeeld een composiet materiaal. Het voordeel hiervan is dat het wat goedkoper is, mooier af te werken in de kleur en stijl van je zwembad en op diverse hoogtes geplaatst kan worden. We noemen dit ook wel een waterterras.

Zo kan je de afdekking onder een traptrede plaatsen, of als sta plateau gebruiken voor de kinderen. Aangezien je enkel een muurtje nodig hebt en een rvs balk ben je nagenoeg vrij in het ontwerpen van jouw ideale oplossing. Niet helemaal duidelijk hoe het werkt of wat de meerprijs is? Je kan dit aangeven bij het aanvraagformulier voor een afdekking.

afdekking met waterterras en natuursteen afwerking
Voorbeeld van een waterterras met natuursteen
afdekking zwembad met aangebouwde inlooptrap
Voorbeeld van afdekking onder een zwembadtrap
Nog een voorbeeld van lamellen onder een trap
Nog een voorbeeld van lamellen onder een trap

Nee, wij vinden van niet.

Hoewel er systemen zijn waarbij de lamellen met bijvoorbeeld veiligheidshaken aan de wand vastgemaakt kunnen worden bevelen wij een afdekking enkel voor de isolatie van het zwembad aan.

Kinderen, en ook huisdieren, kunnen makkelijk onder de lamellen schieten en dan niet meer boven komen. Daarnaast is de afdekking niet altijd dicht, dus is de beveiliging niet permanent. Wat dan wel voor de veiligheid te kiezen? Zwemles, een stevig hek en eventueel een zwembadalarm plaatsen.

Ja en nee.... Uiteraard vallen de bladeren op de lamellen, of noppenfolie, maar bij het afrollen verdwijnen deze alsnog in het zwembadwater. Wel kan je de afdekking bij de skimmer plaatsen waardoor sommig vuil direct wordt afgevoerd.

Beter kan je dan een overkapping op je zwembad plaatsen of in de winter een winternet installeren.

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad