Menu Sluiten

Andere zwembadafdekkingen

Naast de bekende afdekkingen of rolluiken met pvc of polycarbonaat lamellen zijn er gelukkig ook goedkopere alternatieven.

De primaire reden voor een afdekking is de warmte in een zwembad vast te houden en bijvoorbeeld verdamping te voorkomen. Dit kan ook door een eenvoudige afdekking gebeuren, maar je mist dan de luxe en uitstraling van een professionele afdekking. Welke mogelijkheden zijn er allemaal?

Noppenfolie afdekking voor een zwembad

Een noppenfolie, alternatief voor 'Sealed Air afdekking' of 'zomerafdekking', is een veelgebruikte manier om je bad af te schermen. Het is een sterke variant op de bekende bubbeltjes folie die je kent bij een verpakking van een kwetsbaar product.

De noppen aan de onderkant van de afdekking zijn gevuld met lucht. Dit zorgt voor een afdoende isolatie. Ook voorkomt de afdekking de verdamping van water. Een noppenfolie op klein zwembad, meestal rond, kan je eenvoudig afhalen en opbergen wanneer je het zwembad gebruikt. Grotere afmetingen kan je niet zomaar oppakken door het gewicht. Hiervoor is dan een rvs oprolsysteem voor verkrijgbaar. Deze fixeer je op de badrand of je neemt een verrijdbaar model.

Kwaliteit noppenfolie en levensduur

Hoewel een afdekking er niet degelijk uitziet is de kwaliteit vaak wel goed. Je hebt de meeste uitvoering in 400 micron, maar 200 en 500 micron zijn ook gangbaar. Hoe dikker het materiaal des te beter.

De levensduur is ergens tussen de 5 en 10 jaar voor de betere uitvoeringen. Het probleem is vaak een te hoog chloorgehalte of een te lage zuurgraad. Daarmee tast je direct het materiaal aan.

Ook een te hoge temperatuur van het water kan funest zijn voor de levensduur. Meestal is een hogere temperatuur dan 30 graden schadelijk voor de folie. Maar dit geldt dan ook weer voor de zwembadfolie. Let dus goed op. Daarnaast is zonlicht verantwoordelijk voor een snelle uitharding van de weekmaker, maar dit is nauwelijks te voorkomen.

Warmteopwekking met een zomerafdekking

Redelijk nieuw zijn de luxe varianten van de noppenfolie. Deze hebben een hoge kwaliteit en kunnen ook door middel van het zonlicht warmte opwekken voor je zwembad. Hiermee heb je dus dubbel profijt van de aanschaf. Onder welke namen zijn deze bekend?

  • Zwembadzeil noppenfolie Blauw/Zilver 400 micron Geobubble
  • Zwembadzeil noppenfolie Blauw/Goud 500 micron Geobubble
  • Zwembadzeil noppenfolie Sol+Guard 500 micron Geobubble
  • Zwembadzeil noppenfolie EnergyGuard ST 500 micron Geobubble

Verschillende vormen zomerafdekking

De meeste zomerafdekkingen worden op maat gemaakt. Maar voor bijvoorbeeld een rond of ovaal zwembad worden deze meestal in grote series gemaakt in een fabriek en dan meegeleverd met het zwembad. Doorgaans zijn deze wat dunner van kwaliteit.

Je kan ook een rechthoekige afmeting bestellen en dan op maat knippen. Dit is handig als je echt een afwijkende maat zwembad hebt, bijvoorbeeld in een niervorm.

Foam of schuim afdekking voor een zwembad

Een alternatief voor de bovengenoemde zomerafdekking is een afdekking in PE schuim.

De afdekkingen zijn in verschillende diktes verkrijgbaar, maar in 5 of 6 mm is al vaak een goede kwaliteit. Meestal is de toplaag in verschillende kleuren leverbaar, zoals blauw, grijs of zwart.

Kenmerken schuimdeken voor een zwembad

Een foamafdekking heeft als voordeel dat het geheel er strak uitziet. De deken wordt altijd op maat gemaakt en heeft dus een optimale pasvorm. Vaak wordt er een drijfbuis voorzien en treklinten om de geleiding in het water makkelijker te maken.

Je ontkomt echter niet aan een goede kwaliteit oprolsysteem. Een foamdeken is redelijk zwaar, zeker als deze net uit het water wordt getild. Oppakken is dus geen optie. Kies als het kan ook voor een omzoming in bijvoorbeeld pvc. De afdekking kan snel langs de randsteen schuren en zal daar snel kapot gaan.

De levensduur is afhankelijk van de kwaliteit van het water. Ook de temperatuur heeft snel een negatieve invloed op de levensduur. Check dus goed de specificaties van de fabrikant en probeer hier altijd aan te voldoen. Garanties vervallen meestal bij afwijkende waardes in het zwembad.

Veiligheidsafdekking 4 seizoenen

Een veiligheidsafdekking voor een zwembad wordt ook 4 seizoenen afdekking genoemd. Dit is een heel veilige variant aangezien de afdekking boven het water zweeft, op de badrand. Kinderen en dieren kunnen er dus niet in vallen of onder de afdekking schieten.

Het is echter een dure optie en niet eenvoudig elke keer af te rollen en weer op te bergen. Daarnaast isoleert de afdekking niet goed. Het dekt het bad wel af, maar er kan wel water verdampen en weer condenseren. Het water verdwijnt niet, maar dit proces kost wel veel energie. Denk bijvoorbeeld aan de afkoeling van je huid als deze nat is.

Oprolsystemen in rvs voor een zwembad

Zoals al vermeld is een afdekking meestal op te rollen naast het zwembad. Enkel bij een Intex of Bestway zwembadje kan je deze makkelijk afnemen.

In de markt zijn veel goede en betrouwbare modellen verkrijgbaar. Soms in kunststof, maar beter schaf je een goede aan in rvs. Deze kunnen veel meer krachten hanteren en gaan veel langer mee.

Sommige modellen worden geleverd met beugels om op de badrand te bevestigen. Andere zijn verrijdbaar en blokkeren dus niet een korte zijde van het zwembad. Laat je goed informeren over de voor- en nadelen van de aangeboden modellen.

Veel gestelde vragen over een zwembadafdekking

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad