Het vervangen van een afdekking of lamellen
Aan al het goede komt een einde. Ook aan de levensduur van de afdekking op je zwembad. Heb je een lamellenafdekking of een automatisch rolluik? Dan ontkom je niet aan de vervanging van de afdekking of lamellen.
Lamellen afdekking of rolluik kapot?
Wanneer is je afdekking toe aan vervanging? Dat antwoord is niet heel moeilijk te geven. Je moet aan vervanging gaan denken wanneer:
- de (buis)motor niet meer werkt of doorgebrand is
- de lamellen kapot zijn gegaan door een hagelbui en hagelstenen
- de lamellen zijn gaan scheuren op de verbindingstukken
Andere redenen komen minder vaak voor. Het kan natuurlijk ook zijn dat door condensvorming de lamellen niet mooi meer zijn en je ze dus uit esthetisch oogpunt wilt vervangen. Ook een goede reden.
Energie besparen met een zwembadafdekking
Een andere goede reden om de afdekking te vervangen is om meer energie te besparen en minder geld kwijt te zijn aan de verwarming van je zwembad.
Een moderne afdekking heeft een hogere isolatiewaarde, gaat langer mee en wordt vaak geleverd met een ingebouwde verwarmingsoptie in de lamel. Deze optie wordt vaak solar functie genoemd en is zowel bij lamellen in pvc of polycarbonaat verkrijgbaar. Je kan hiermee de watertemperatuur aanzienlijk omhoog brengen zonder extra kosten.
Afdekking vervangen bij scheuren van de lamellen
Elke zwembadlamel heeft een kunststof verbinding met de andere lamellen. Hierdoor kan een afdekking worden opgerold. Helaas is dit niet het sterkste punt bij een afdekking.
Vaak zie je dan ook dat de verbinding op een gegeven moment loskomt van de lamel. Hierdoor ontstaat een scheur en opening in de afdekking en kan je deze eigenlijk niet meer open of dicht doen. De oorzaak kan je vinden bij ouderdom en het broos worden door chloor en uv licht. Hierbij ook weer de opmerking dat polycarbonaat langer meegaat, ook bij de verbindingen.
Soms krijg je wat extra lamellen op voorhand geleverd bij de aankoop, of zitten er een paar extra lamellen bij de oprolbuis gemonteerd. Je kan in eerste instantie de kapotte lamellen verwijderen. Je hebt dan met een beetje geluk nog voldoende lamellen over. Hou er wel rekening mee dat de veroudering geschiedt bij de hele afdekking en wellicht gaan er binnen korte tijd meerdere verbindingen kapot.
Het is dan ook verstandig te starten met de oriëntatie op een nieuwe lamel. Dit kan bijvoorbeeld door het aanvragen van een vrijblijvende offerte.
Kapotte afdekking of rolluik door hagel?
De laatste jaren is het weer wat extremer geworden in Nederland en België. Meer hete dagen, maar ook meer neerslag. Hierbij zie je ook meer en stevigere hagelbuien verschijnen.
Het beste is om de afdekking zoveel mogelijk op te rollen en te beschermen als deze niet onder een kap verborgen zit. Zo voorkom je in ieder geval schade. Helaas ben je niet altijd thuis en zie je ook niet elke hagelbui aankomen.
Veel afdekkingen van polycarbonaat worden verkocht met een weerstand op hagelstenen tot wel 5 cm. Pvc is echter minder sterk en deze gaan dan ook zeker kapot bij een stevige bui. Zeker als in de loop der jaren de weekmaker wat uit het kunststof is gegaan. Maar ook polycarbonaat heeft grenzen en soms gaan er met één hagelbui vele afdekkingen kapot, met wekenlange wachttijden op vervangingslamellen als gevolg.
Je ontkomt er niet aan om de gehele afdekking te vervangen. Kies dan ook meteen voor een andere lamel die aansluit bij jouw budget en wensen.
Buismotor of externe motor van zwembadafdekking vervangen
Wanneer de lamellen van je rolluik nog goed zijn, maar het oprollen niet meer werkt kan het zijn dat je enkel de motor hoeft te vervangen. Er zijn 2 verschillende soorten motoren op de markt.
Een externe motor voor je afdekking is een betrekkelijk ouderwetse manier van oprollen. Je hebt namelijk een aangebouwde put nodig. Grondwater kan de motor onder water zetten en dan zal deze direct kapot zijn. Vervanging is echter betrekkelijk eenvoudig.
Een buismotor is een stuk lastiger, maar zeker niet onmogelijk. Het probleem is dat elke fabrikant een eigen afmeting en profiel van de oprolbuis levert. Een buismotor kan dus te groot of te klein zijn. Gelukkig kan een handig bedrijf met ervaring veel voor je betekenen.
Hou ook rekening met de vervanging van de besturing en voeding. Niet elke motor wordt op dezelfde manier aangestuurd en heeft dus een nieuwe besturingskast nodig. Deze wordt meestal samen met de nieuwe motor geleverd en voor je aangesloten.
Wat kost een afdekking voor een zwembad vervangen?
Een witte lamel kost € 55,00 per m2. Zo kan je eenvoudig berekenen wat de prijs is. Helaas blijft het hier niet bij. Meestal moet de afmeting professioneel worden ingemeten en wordt de afdekking ook geplaatst.
Het is dus beter om een offerte aan te vragen voor jouw specifieke situatie. Gelukkig kan dat snel en vrijblijvend via de offerte pagina.