Menu Sluiten

De lamellen van een afdekking

Bij de aanschaf van een afdekking of rolluik maak je een keuze voor een specifieke lamel op je zwembad. Elk type lamel heeft voor- en nadelen in bijvoorbeeld gebruik en levensduur. Welke soorten zijn verkrijgbaar en welke past het beste bij jou?

Soorten lamellen voor een zwembadafdekking

Grofweg zijn er twee verschillende soorten materiaal voor een lamel. De lamellenafdekking in pvc is al lang op de markt en wordt nog veel verkocht. Het is een relatief goedkope optie, maar ook leverbaar met een optie tot verwarming door de zon.

Polycarbonaat is later op de markt gekomen en in de loop der jaren steeds populairder geworden. Dit kunststof is eigenlijk onverwoestbaar en zeker het overwegen waard. Deze variant is altijd transparant en vaak voorzien van een solar functie voor de opwarming van je zwembad.

Laten we de verschillen en overeenkomsten nog eens nader beschrijven.

PVC lamellen of rolluik voor een zwembad

Polyvinylchloride (pvc) is een veel voorkomende kunststof bij zwembaden. Niet alleen worden er lamellen van gemaakt, ook de zwembadfolie is vrijwel altijd van pvc. Pvc heeft een goede levensduur en is goed bestand tegen chemicaliën en zonlicht.

Daarnaast is een afdekking in pvc relatief goedkoop en is de fabricage snel gerealiseerd. We zetten de eigenschappen op een rijtje voor je.

 • Eigen productie, duurzaam, mooie vormgeving en een korte installatietijd.
 • 3 waterdichte gesloten kamers, met een profielbreedte van 60mm of 75mm.
 • Solar functie mogelijk. Goede opwarming door de transparante bovenlaag en de zwart onderlaag.
 • Mooie einddoppen in bijpassende kleuren, minder kalkaanslag door snelle waterafvoer.
 • Mogelijkheid tot extra uv bescherming incl. 1 jaar langer garantie door toepassen NanoDeck extra UV bescherming.

Verwachte levensduur pvc rolluik

De uitvoering in een kleur heeft een lange levensduur. Reken hiervoor tussen de 10 en 15 jaar. De garantie is 2 jaar en kan verlengd worden met de extra UV bescherming. Na deze periode wordt pvc snel broos en kwetsbaar en raakt snel beschadigd door bijvoorbeeld hagel.

Een pvc afdekking met solar functie is wat kwetsbaarder. De bescherming tegen het uv licht is hier wat minder en dus is de lamel wat minder beschermd tegen snel ouder worden. Wat je bijvoorbeeld ziet is dat de verbinding tussen de lamellen afbreekt en daardoor vervangen moet worden.

Mogelijke kleuren voor de afdekking

Onze afdekkingen met een pvc lamel zijn leverbaar in de volgende kleuren

 • witte lamel in 60 of 75 mm
 • grijze lamel in 60 of 75 mm
 • blauwe lamel in 60 of 75 mm
 • beige lamel in 60 of 75 mm
 • lamel met solar functie in 60 of 75 mm

Polycarbonaat afdekking voor een zwembad

De beste optie voor een afdekking is een polycarbonaat uitvoering. Dit kunststof is echt heel stevig en gaat een stuk langer mee dan de pvc variant. De aanschaf is hoger in prijs, maar daar krijg je wel echt een betere afdekking voor.

Uiteraard kent polycarbonaat alle voordelen van een pvc afdekking, maar wat krijg je er nog meer voor?

 • 3 waterdichte gesloten kamers, met een profielbreedte van 60mm of 75mm.
 • Mooie einddoppen in bijpassende kleuren, minder kalkaanslag door snelle waterafvoer.
 • Zeer hoge uv bestendigheid.
 • Mogelijkheid tot extra uv bescherming incl. 1 jaar langer garantie door toepassen NanoDeck extra UV  bescherming.

Levensduur van een polycarbonaat afdekking

De exacte levensduur is niet te voorspellen. Dit heeft echt te maken met de waterkwaliteit en de hoeveelheid zonlicht. Maar polycarbonaat is zeer uv bestendig en is dus goed toe te passen op je zwembad. Je krijgt niet voor niets 5 jaar garantie en 1 jaar extra met de extra uv bescherming.

Zorg wel dat de watertemperatuur niet boven de 35 graden uitkomt. Dit maakt het kunststof zacht en dan raakt het sneller beschadigd. De garantie zal dan ook vervallen indien dit gebeurt.

Variatie in polycarbonaat lamellen

Sommige leveranciers bieden een polycarbonaat afdekking ook aan met enkel een transparante lamel. Dit kan je bijvoorbeeld toepassen bij een binnenzwembad. Hoewel een solar functie natuurlijk veel meer voordelen biedt en niet duurder in prijs is. Vraag hier specifiek om bij een offerte aanvraag.

Zeker het overwegen waard is de aanschaf van de Silver optie. In de polycarbonaat lamel wordt een poedercoating aangebracht. Voordeel is dat je minder condens ziet die zich altijd ontwikkelt in de transparante versie.

De verschillen tussen een pvc en polycarbonaat afdekking

Je kan al opmaken uit de specificaties dat polycarbonaat beter is dan pvc. Het gaat langer mee en heeft een strakkere 'look'. Maar waar zit het verschil nu daadwerkelijk in? Dat heeft met drie factoren te maken.

 • pvc is minder goed bestand tegen uv licht. Dit maakt het kunststof broos en daardoor kwetsbaar. Polycarbonaat gaat daarom gewoonweg langer mee.
 • polycarbonaat is slagvast. Dat betekent dat als er een fysieke impact op de lamel komt dan kan deze variant meer hebben dan pvc. Denk dan aan een zwaar object dat het bad invalt of specifieker een flinke hagelbui. Hagel beschadigt elk jaar duizenden afdekkingen op zwembaden.
 • polycarbonaat trekt bijna niet krom. Leg een pvc solar lamel in de zon op de grond en hij is heel snel krom getrokken. De lamel heeft de koeling van het water nodig om niet kapot te gaan. Hoewel een polycarbonaat lamel ook grenzen heeft is de kans op deze beschadiging veel en veel minder groot.

Anti alg functie in een lamellenafdekking

De 75mm lamellen zijn indien gewenst tegen meerprijs te voorzien van een anti algen functie. Door toepassing van een innovatieve sleuventechniek in onze 75mm lamellen ontstaat verversing en doorstroming in de lamel, en doordat het zwembadwater met chemicaliën wordt behandeld worden algen afgebroken en afgevoerd. Bij het openen en sluiten van de afdekking stroomt water via de sleuven in roterende beweging door de koppelkamer van de lamel. Het water tilt het vuil op en voert het af. Een slimme oplossing op basis van zelfreinigend vermogen. Het afvoeren van het vuil en de algen wordt nog eens extra beïnvloed door onze speciale einddoppen.

Veel gestelde vragen over lamellen

Dat is lastig te zeggen. Omdat we niet weten hoe vaak de zon schijnt en hoe goed een zwembad is voorzien van isolatie.

Wat we wel weten is dat de opwarming significant is. Tenminste als je de afdekking overdag zoveel mogelijk dicht houdt. Voordeel is dan ook dat er geen water kan verdampen wat veel afkoeling voorkomt.

Ja dit is zeker mogelijk.

Je kan een beschadigde lamel eenvoudig verwijderen en vervangen door een nieuwe. Meestal worden er wat extra exemplaren meegeleverd, dus dan heb je direct de goede maat. Helaas zijn verschillende merken niet uitwisselbaar. Je moet er dus wel dezelfde leverancier voor benaderen. Daarnaast worden lamellen wel eens aangepast en zijn de verbindingen niet meer verkrijgbaar.

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad