Menu Sluiten

Wordt mijn zwembad paars als er in geplast wordt?

Wordt mijn zwembad paars als er in geplast wordt?

Wij kregen in onze showroom vroeger opmerkelijk vaak de vraag of we een pilletje hadden voor in het zwembad. Deze pillen zouden het water paars doen kleuren als iemand er in geplast zou hebben. We hebben toch echt altijd moeten uitleggen dat zoiets niet bestaat.

Wordt mijn zwembad paars als er in geplast wordt?

Urine indicator in het zwembad

Bestaat het dan niet? Vast wel. We denken dat het maken van een stof die reageert op de aanwezigheid van bijvoorbeeld ureum niet al te moeilijk zal zijn. Maar waarom zou je het willen?

Stel je voor dat bij een ongelukje van een kind je hele zwembad paars zou kleuren? Dan heb je nog liever een paarse krokodil in je zwembad. Daarnaast garanderen we je een gekleurd zwembad, want deze stof zit bijvoorbeeld ook in transpiratie en is vrijwel onschadelijk in het water.

Plassen in het zwembad en nieuws in de media

Groot nieuws dat in openbare zwembaden emmers vol urine zou zitten. Nou kan dat best waar zijn. Maar de richtlijnen in onze zwembaden zijn erg streng en je kan er op vertrouwen dat zwemwater in Nederland en België gewoon gezond is. Chloor kan bijvoorbeeld wel schadelijke effecten hebben op de lange termijn, maar het is nog altijd beter wel goede desinfectie te hebben dan helemaal geen.

Wij zien het dus weer als een hype van een onderzoek waarvan de resultaten klakkeloos door alle media worden overgenomen.

Enkele feiten

  1. Topzwemmer Michael Phelps maak er geen geheim van: ook hij plast regelmatig in het zwembad. En zijn collega-zwemmers trouwens ook. ‘We doen het gewoon als we aan de muur hangen’, verklaarde hij in The Wall Street Journal. De Telegraaf drukte het fijntjes uit: ‘Recordolympiër Michael Phelps laat naast zijn gouden medaillespoor nog een gouden spoor achter, maar dan in het zwembad.’
  2. Wie gaat zwemmen, laat volgens het RIVM gemiddeld een miljard micro-organismen achter in het water. Die zijn bijna allemaal volstrekt ongevaarlijk. Van toenemende zorg is de darmparasiet cryptosporidium, die via de ontlasting in het water komt en vervolgens kan worden ingeslikt. Van ‘crypto’ kun je hevige diarree krijgen. De parasiet is resistent tegen chloor. De meeste andere schadelijke micro-organismen worden hierdoor uitgeschakeld, al duurt dat bij de ene langer dan bij de andere.
  3. Wie met een boxershort het zwembad in gaat, iets dat vooral populair is bij merkgevoelige jongeren, bevuilt het water vier keer meer dan de gemiddelde zwembadbezoeker.

Tips van Bouwzelfjezwembad.nl om plassen in het zwembad tegen te gaan

  • Wijs kinderen er diverse malen op naar het toilet te gaan. Leg ze ook uit dat het zo hoort en anders vies is.
  • Zorg voor een bereikbaar toilet in de buurt. Als ze zich eerst helemaal moeten afdrogen voor ze naar binnen mogen om naar de wc te gaan is de drempel veel hoger. Elk poolhouse zou een toilet moeten hebben waar je met natte badkleding naar toe kan.
  • Waarschuwen dat het zwembad een kleur krijgt kán helpen. De eerste keer dat dit smoesje werd gehoord was namelijk in 1937.

Maar goed, het kan altijd nog erger

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

2 reacties

  1. Avatar
    Thieu

    Nooit in een zwembad zwemmen vanwege het plassen? Nou, buitenwater is óók verontreinigd met allerlei zooi. Dieren zoals koeien, vogels (eenden) en vissen poepen en plassen er volop in, en ook mensen gooien er van alles in.
    “Don’t drink the water! Fish fuck in it!” 😉
    Geef mij maar een zwembad! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad