Menu Sluiten

Kan je een zwembad vullen met grondwater?

Kan je een zwembad vullen met grondwater?

Kan je een zwembad vullen met grondwater?Regelmatig krijgen we de vraag of je een zwembad kan vullen met grondwater (putwater), regenwater of van een andere bron. Hoewel een pasklaar antwoord niet bestaat willen we je graag meer informatie geven over deze vragen.

Grondwater of putwater in je zwembad doen

Grondwater is gratis op te pompen in je tuin. Tegenwoordig heeft elke tuineigenaar met een beetje oppervlakte wel een bronbemaling geslagen om het gras en andere planten, al dan niet automatisch, van het nodige vocht te voorzien.

Nu zijn er verschillende vormen voor het slaan van een put in Nederland en België. Soms wordt dit door een gecertificeerd bedrijf gedaan, maar dan heb je het over putten met bijvoorbeeld een diepte van 100 meter. Zij doen eerst een proefboring en sluiten dan een circuit aan op een warmtepomp van aardwarmte of met een andere toepassing.

Roestplekken in je zwembad

De systemen voor grondwater in een gemiddelde tuin zijn echter van een andere orde. Deze worden namelijk aangelegd voor een langere periode en er zit niet echt veel toezicht op. Laten we een voorbeeld uit de praktijk geven:

Een klant kwam na 2 jaar bij ons terug met de klacht dat een deel van de randtegels 'verroest' waren. En na inspectie bleek inderdaad dat een deel van de randtegels roestachtige plekken vertoonde. Nu zit er geen ijzer in een granieten of betonnen randsteen, dus de oorzaak was niet snel bekend. Maar het was een mooie zonnige dag en plotseling gingen de sproeiers op het grasveld aan. En toen bleek dat het water exact op dat deel van het zwembad terecht kwam waar de tegels roestplekken vertoonden.

Dat is dus het probleem met grondwater. Het is van een wisselende kwaliteit en je weet ook niet of het in de loop der jaren verbetert of verslechterd, tenzij je het regelmatig laat keuren.

Je zwembad vullen met regenwater

Regenwater gebruiken voor een zwembad is net even wat anders. Laten we het uitleggen.

Een zwembad heeft al gauw een grote hoeveelheid water als inhoud. En tenzij je een enorme opslagtank hebt voor hemelwater kan je niet een compleet bad ermee vullen. Of je hebt een klein opblaasbad van Intex, dat is dan weer anders natuurlijk.

Maar als het regent komt er ook regenwater in het bad terecht en dat blijkt in de praktijk geen probleem te zijn. Het zwembad heeft namelijk een zelfcorrigerend effect door de chemicaliën en de waterbalans. Regenwater wordt dus eenvoudig opgenomen in het geheel.

Je zwembad vullen met kraanwater of leidingwater

Wij adviseren dus ALTIJD om je zwembad met kraanwater of leidingwater te vullen. Grondwater kan ijzer bevatten, of juist bepaalde stoffen niet bevatten waardoor je uiterst agressief water krijgt (totaal onthard water).

Dus tenzij je grondwater regelmatig laat testen op aanwezigheid van bijvoorbeeld:

Organoleptisch onderzoek, pH, ammonium, nitriet, nitraat, ijzer, mangaan, natrium, chloride, sulfaat, hardheid en bacteriologisch onderzoek (totaal aëroob kiemgetal bij 22 ºC en E-coli/mL)

kan je pas weten of je putwater geschikt is voor gebruik in je zwembad. En laat het dan ook regelmatig opnieuw testen. Zo zijn er in België specifieke richtlijnen voor als je putwater gebruikt voor consumptieve doeleinden.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen en daarom zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Deel ze met ons onderaan deze pagina, zodat andere lezers er ook van kunnen leren.

14 reacties

  1. Avatar
    Vincent Rondwijk

    Goed om te weten dat een zwembad het beste met kraan-of leidingwater gevuld kan worden. Dat het water schoon is, is natuurlijk belangrijk. Daarnaast moet afval- of regenwater altijd gefilterd worden.

  2. Avatar
    Edwin

    Hallo, ik heb sinds deze week een polyester zwembad in de tuin. Nu moet deze nog aangeheeld worden met stabilisatie zand. Kan ik in dit geval het bad vullen met grondwater (ijzer) vullen alleen tijdens dit proces en zosnel het bad gestabiliseerd is leegpompen en dan vullen met kraanwater? Of tast het grondwater mijn bad al direct aan?

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Het lijkt me geen probleem, al ben ik er niet zeker van. Grondwater kan echt agressief zijn, maar meestal valt het wel mee.
      Maar kan je het bad na aanvulling wel zonder problemen leegpompen? Moet dat niet eerst een tijd uitharden? Polyester is volgens mij redelijk bestand tegen van alles, maar ergens blijf je naar mijn mening een risico houden.

      • Avatar
        Edwin

        Hoi Maurice, bedankt voor je reactie.
        Als het stabilisatie zand uitgehard is dan kun je zonder problemen het bad toch wel leegpompen? En als uitharden bijvoorbeeld 4 weken duurt, is het bad dan aangetast door het ijzer? Rood kleuring bedoel ik dan…
        Groet Edwin

        • Avatar
          Maurice van den Heuvel

          Beste Edwin, na 4 weken uitharden lijkt me wel dat je bad weer leeg kan. Maar op je laatste vraag kan ik natuurlijk geen antwoord geven. Ik zou het de leverancier gewoon vragen, zij kennen het product als het goed is.

    • Avatar
      Aatje

      Hey hallo.
      Ik heb voor het eerst een groot opzet zwembad neer gezet in de tuin.(hij staat op zwarte rubbermatten.)
      Nu werd mijn bodem geheel steeds geler.
      Krijg het er ook niet vanaf. Hij is nu helemaal leeg gepompt en zou hem graag weer schoon op willen bergen. Zou dit van de matten kunnen komen of is het nog schoon te krijgen.
      Iemand nog een tip voor mij,
      Hoor het graag. Aatje3@hotmail.com

  3. Avatar
    Patrick

    Waarom is een zandfilter beter dan een papierfilter?
    En circulatie van het water is toch ook belangrijk?
    Ik heb er een zwaardere pomp tussen gezet en dit gaat eigenlijk best wel goed
    Moet je het water altijd afdekken

  4. Avatar
    Hendrik Zegwaard

    Ik maak gebruik van een zandfilter dat is gevuld met 16 kg glaskorrel. Tevens is daar het zoutwatersysteem van INTEX op aangesloten… Inmiddels is het water weer ontgroend maar nog niet helder..
    Aan de zuidzijde ontstaat weer nieuwe groene aanslag, daar is de wand veel warmer dan aan de noordzijde.. goed idee om de zuidzijde te isoleren, bv met reflecterende folie?

  5. Avatar
    Hendrik Zegwaard

    Beste Maurice,
    Dank voor je nuttige informatie voor mij als beginnend zwembadbouwer.
    Mijn ronde zwembad van INTEX is gevuld met 26.5 M3 leidingwater met veel calcer (+350) vlgs het waterbedrijf. De eerste weken na het vullen bleef het water mooi helder en schoon. Daarna ontstonden er groene aanslag langs de randen van de bodem en onderaan de zijkant van de liner. Deze waren moeilijk weg te borstelen en veroorzaakten witte wolken in het water. Kalk dus.. na toevoeging van stabilisator TAC + en pH – kwam het kalk los vd boden en wanden en kon de robot het opzuigen… Na 1 week is het water echter nog steeds niet helder en wordt het groenig..
    Wat nu te doen met dit bad; nogmaals pH – en daarna pH + om op 7.2 terug te geraken of Kopersulfaat toevoegen tegen algen? Of combinatie van beiden?
    Voor een volgende x wil ik naast leidingwater ook regenwater uit m’n put toevoegen.. is dat een goed idee en zo ja, wat is dan een goede verhouding om goed zwemwater te krijgen?

    Hopelijk kunt u mij antwoorden geven op vragen over de korte en langere termijn!

    Bij voorbaat dank voor uw reactie.

    Met vriendelijke groet,

    Hendrik Zegwaard
    Valencay, Frankrijk

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Voor mij valt of staat de waterkwaliteit met het type filter. Als je een zandfilter hebt dan is het veel makkelijker dan een traditionele papierfilter van Intex. Dus svp even die informatie aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *