Menu Sluiten

3 verschillen tussen een goedkope en dure zwembadpomp

Emaux svp zwembadpomp

Elk zwembad heeft een zwembadpomp nodig. Van een klein Intex bad tot de grootste zwembaden ter wereld, stilstaand water is snel onbruikbaar om lekker in te zwemmen.

Bij de oriëntatie voor een pomp stuit je tegenwoordig op twee verschillende types. De standaard zwembadpomp en de moderne frequentiegestuurde zwembadpomp. Wat zijn nu de grote verschillen en welke kan je het beste kopen?

De standaard zwembadpomp

De standaard zwembadpomp draait continu op een standaard snelheid (vermogen). Om het simpel te stellen, deze pomp heeft slechts twee standen; aan en uit. Met een standaard pomp is het noodzakelijk deze tussen de 8 en 12 uur per dag te laten om het zwembadwater optimaal te filteren. Vanzelfsprekend is de pomptijd wel afhankelijk van de inhoud van je zwembad en de capaciteit/debiet van de zwembadpomp.

Het grote voordeel van dit soort pompen is de aanschafprijs. In vergelijking met een frequentie zwembadpomp scheelt dit al snel een aantal honderden euro’s. Het grote nadeel van  standaard zwembadpompen is dat deze niet heel energie zuinig zijn. Op de lange termijn kan de energie rekening dus het verschil in aanschaf inhalen.

De frequentie zwembadpomp

Deze pompen draaien ook op een vaste snelheid. Het verschil is dat de pompsnelheid gemakkelijk aangepast kan worden. Door de pomp op een lagere snelheid te laten draaien bespaart deze veel energie. De besparing ten opzichte van een standaard pomp kan wel oplopen tot 70%. Ook al draait deze pomp 24/7, dan kan deze nog minder energie verbruiken dan een standaard zwembadpomp.

De frequentie pompen zijn over het algemeen direct te herkennen door het feit dat deze een digitaal display hebben bovenop. De pompen hebben over het algemeen een voor geïnstalleerde snelheid. Maar via het display is dit altijd eenvoudig aan te passen.

Zoals al besproken bij de standaard zwembadpomp, is een nadeel van de frequentie pomp de hogere aanschaf prijs. Daartegen over staat wel dat het verbruik van energie vele malen lager licht. Hierdoor zal op termijn het verschil in aanschaf prijs terug verdient kunnen worden.

De verschillen tussen de zwembadpompen

Laten we de belangrijkste verschillen dan nog eens op een rijtje zetten voor je.

  • Energieverbruik. Een standaard zwembadpomp verbruikt behoorlijk wat energie. Wanneer je de pomp op een lager toerental kan laten draaien scheelt dit echt in de kosten. Je kan dit ook berekenen in onze rekentool.
  • Geluidsniveau. Een pomp die draait op een laag toerental zal minder geluid produceren. Zeker wanneer je pomp in een tuinhuis staat of in een put bij het zwembad zal je dit verschil merken. Wel maken we de kanttekening dat een duurder model altijd minder lawaai maakt dan de goedkopere producten. Zelfs binnen de range van frequentiegestuurde pompen zal je dit kunnen verwachten.
  • Waterkwaliteit. Wist je dat de pomp meestal is afgestemd op de behoefte voor de backwash? Een zandfilter is namelijk beter wanneer je het zwembadwater op een lage snelheid circuleert en door het zandbed pompt. Voor de backwash heb je echter een grotere capaciteit nodig. Bij een toerental gestuurde pomp kan je filteren op een lage snelheid (denk aan energie en geluid) en het zandfilter reinigen op een hoger niveau.

Welke zwembadpomp moet je nu kopen?

Je zal begrijpen dat wij een zwembadpomp adviseren met een sturing voor de toerental. Hiermee schaf je namelijk alle belangrijke kenmerken aan voor een moderne pomp.

Maar we snappen ook wel dat sommige zwembaden enkele maanden per jaar gebruikt worden. Dan kan je overwegen om een goede standaard pomp te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *