Menu Sluiten

De beste zwembadverwarming

Een zwembad zonder verwarming is geen goede keus in het klimaat in Nederland en België. Het duurt vaak dagen of weken voordat de zon je water een beetje heeft opgewarmd. En te koud water zal kinderen niet tegenhouden te gaan zwemmen, maar écht fijn is het niet.

Je zwembad verwarmen kan op vele manieren. Elk type heeft natuurlijk een aanschafprijs, maar het is ook goed te weten wat de globale kosten zijn van de verwarming op je zwembad. En hoe lang gaat het mee en wat is het onderhoud?

Wij leveren alle soorten zwembadverwarming en deze informatie is een prima vertrekpunt voor je oriëntatie. Naast de voor- en nadelen vind je hier per rubriek ook prijzen of de mogelijkheid een offerte op te vragen.

Inhoud
    Add a header to begin generating the table of contents
    de goedkoopste warmtepomp voor je zwembad kopen

    Warmtepomp voor een zwembad

    De zwembadwarmtepomp is de meest populaire vorm van verwarming. Je schaft hem aan en sluit hem vervolgens aan op de filterinstallatie. Zo heb je altijd gegarandeerd een warm zwembad en ben je niet afhankelijk van de zon.

    Kies altijd voor een lucht-water warmtepomp die geschikt is voor zout water of chloor. Meestal zijn ze voorzien van een titanium warmtewisselaar. Tegenwoordig hebben sommige modellen een wifi module voor de connectie met je iPhone of domotica systeem. Zie onze vergelijkingstabel voor meer informatie.

    Een warmtepomp zet de ingevoerde energie om als een omgekeerde airconditioning. Hij neemt dus warmte uit de omgevingslucht en geeft deze af aan het zwembad. Hoewel dit een hoog rendement oplevert (de zogenaamde COP waarde) gaat er toch betrekkelijk veel energie in. Je rekening voor elektriciteit zal zodoende flink toenemen.

    epdm-zwembadverwarming
    solar-lamellen

    Zonnepanelen of zonnecollectoren

    Collectoren of panelen op een dak die je zwembadwater rechtstreeks verwarmen. Deze panelen worden namelijk opgewarmd door de zon. Zo heb je dus gratis zwembadverwarming.

    Nadelen zijn onder meer dat je een groot vrijliggend dak nodig hebt, vol in de zon. Je bent ook afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht op een dag en vaak bereik je de gewenste temperatuur van je water niet in 1 dag. De meeste collectoren zijn gemaakt van epdm, maar soms wordt er zelf een systeem van bijvoorbeeld tyleen slang aan elkaar gekoppeld. Deze laatste variant heeft echter wel wat nadelen in verband met de doorstroming.

    Alle informatie over onze zonnecollectoren op een dak

    Zonnecollectoren in een zwembadafdekking

    Je ziet steeds meer afdekkingen die ook een zwembad opwarmen. Zo heb je Sunrings die op het water drijven. Maar professioneler werken de lamellen van pvc of polycarbonaat. Wanneer het zwembad is afgesloten nemen zij de warmte van de zon op en geven die door de zwarte onderzijde af aan het water.

    Ook de zeer fraaie SunGuard afdekking is een optie. Dit is een noppenfolie met doorlating van het zonlicht. Hierdoor warmt het zwembad ook sneller op én behoud je de isolatie en voorkom je verdamping.

    Warmtewisselaar voor gas of heatpipes

    Al decennia worden zwembaden verwarmd met aardgas of mazout (België). Een circuit van heet water gaat door een warmtewisselaar heen en deze geeft de warmte af aan het zwembadwater. Hierbij heb je normale cylinder modellen of dure plaatwisselaars.

    Wanneer je je zwembad verwarmt met een cv-installatie kost dit veel brandstof. Het gasverbruik neemt nog meer toe wanneer je bijvoorbeeld een zwembad buiten het seizoen op temperatuur wilt houden. Dit gebruik is niet meer modern en zal steeds minder verkocht worden.

    Houtgestookte verwarming of Aquastove

    Soms wordt een zwembad verwarmd met hout. Je hebt dan een speciale unit waarin je het hout verbrand. Hierin zit dan een warmtewisselaar die het zwembad van energie voorziet. Het is leuk en nostalgisch, maar kost veel tijd. Wanneer je onbeperkte houtvoorraad hebt is het een mooi alternatief.

    Heatpipes voor een zwembad

    We zien het (nog) niet veel, maar dat kan in de toekomst best eens veranderen. Heatpipes zijn buizen die je op een dak plaatst. Deze buizen zijn vacuüm en bereiken hierdoor met zonlicht al snel een hoge temperatuur. Deze hitte is uitermate geschikt om af te geven aan een warmtewisselaar.

    Nadeel is de aanschafprijs en het feit dat ze nooit uitgezet kunnen worden. Soms is de temperatuur dan te hoog en zal je het zwembad extra moeten afkoelen door bijvoorbeeld de afdekking niet dicht te doen.

    Elektrische verwarming

    Je zwembad rechtstreeks verwarmen door elektriciteit is een slecht idee. Je verbruiksmeter wordt een slijptol en het kost bakken met geld.

    Hoewel de installatie en werking heel eenvoudig is kan je toch beter kiezen voor een warmtepomp. Deze heeft namelijk een hoog rendement. Soms wordt een whirlpool wel verwarmd met een elektrische warmtewisselaar, maar ook dit is peperduur. Isolatie is dan heel belangrijk.

    zelf bouwen van een binnenzwembad in Nederland of België

    Een binnenzwembad verwarmen

    Wanneer je een binnenzwembad hebt heb je een extra uitdaging. Ten eerste ligt de temperatuur gemiddeld wat hoger dan bij een buitenbad. Maar ook zal je het hele jaar moeten verwarmen en de kosten in de hand houden.

    Een warmtepomp van lucht-water is meestal geen optie. Deze rendeert onder de 15 graden niet echt en zeker in de winter verbruikt deze veel stroom. Ook een collector van epdm heeft geen opbrengst buiten het seizoen.

    Zwembad met aardwarmte verwarmen

    Je zou kunnen kiezen voor een verwarming op aardwarmte. Je hebt dan een water-water warmtepomp en deze werkt ook op elektriciteit. Het opgepompte grondwater heeft altijd een zelfde temperatuur en kan dus voorzien in warmte. Wel heb je een speciale warmtewisselaar nodig, voor lagere temperaturen.

    Aardwarmte wordt populairder en je kan er ook je hele huis mee verwarmen. Zelfs hele woonwijken stappen over op dit principe.

    Welke zwembadverwarming kiezen?

    De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een zwembadwarmtepomp. Deze keuze is meestal gebaseerd op gemak en comfort. Best logisch, want een zwembad is ook een luxe product. Wellicht kan je de stroom deels opwekken met zonnepanelen en zo de kosten reduceren.

    Combinaties van zwembadverwarming

    Vaak zien we ook combinaties van bovenstaande systemen. Denk dan met name aan de volgende combinaties.

    • Warmtepomp en afdekking met solar. Hiermee isoleer je het bad en win je ook warmte door de zon.
    • Warmtepomp met zonnepanelen in epdm. Hierbij wordt het meeste verwarmd met de epdm zonnecollectoren en draagt de warmtepomp bij wanneer dat nodig is.

    Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

    Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

    Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

    Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad