Menu Sluiten

Het plaatsen van een warmtepomp voor je zwembad is inderdaad een slimme keuze. Je geniet van een verwarmd zwembad en ze nemen niet veel ruimte in beslag, wat een voordeel is ten opzichte van zonnecollectoren. Er bestaat echter wat onduidelijkheid over de installatie en het gebruik van zwembadwarmtepompen. Hier zijn enkele antwoorden op veelvoorkomende problemen:

Vookomende problemen
  Add a header to begin generating the table of contents
  black-perfect-heatpump

  Mijn warmtepomp start niet op in het voorjaar

  Een warmtepomp staat inderdaad meestal buiten tijdens de winter en kan te maken krijgen met strenge vorst. Hierdoor kunnen de schakeltechniek en andere onderdelen kwetsbaar zijn voor weersinvloeden. Als je warmtepomp in het voorjaar niet opstart, zijn hier enkele tips om te controleren:

  1. Controleer de waterstroom van de filterinstallatie: Zorg ervoor dat de zwembadpomp draait en voldoende waterstroom heeft. Als de pomp niet werkt of te weinig water pompt, zal de warmtepomp ook niet opstarten.
  2. Controleer het koudemiddel: Het is normaal dat het koudemiddel in de warmtepomp na verloop van tijd afneemt, omdat de condensor een beetje kan lekken. Hierdoor kan de druk in de compressor afnemen. In veel gevallen kan het (laten) bijvullen van het koudemiddel helpen en wordt het na enkele jaren sowieso aanbevolen.

  Het is belangrijk om je warmtepomp goed te onderhouden en te controleren, zodat je er optimaal van kunt genieten. Vergeet ook niet om de warmtepomp tijdens de wintermaanden te beschermen tegen vorst en weersinvloeden, bijvoorbeeld door het plaatsen van een beschermhoes of het isoleren van leidingen.

  Mijn warmtepomp valt steeds in storing

  digitale bediening voor de werking van een zwembadwarmtepomp

  Een zwembadwarmtepomp kan inderdaad gevoelig zijn voor storingen, zelfs als de leverancier of fabrikant anders beweert. De techniek in het apparaat maakt het geheel kwetsbaar, en de toevoeging van Inverter-technologie kan de kans op storingen vergroten.

  Het is onmogelijk om op elke mogelijke storing een antwoord te geven. Gelukkig geven moderne warmtepompen meestal een indicatie van de storing op het bedieningspaneel. Om het probleem te achterhalen, zoek je de specifieke storing op in de handleiding. Als je het zelf kunt oplossen, geweldig! Zo niet, neem dan contact op met de leverancier en ga niet zelf aan de slag met de warmtepomp.

  Mocht de verkoper je niet kunnen helpen, dan kun je ook overwegen om een gespecialiseerd servicebedrijf, zoals een koeltechnicus of airconditioningsspecialist, in te schakelen. Zij kunnen je vaak ook helpen bij het oplossen van problemen met je zwembadwarmtepomp.

  De warmtepomp slaat niet aan, maar geeft geen storing aan

  Het is inderdaad mogelijk dat een probleem met de flow-switch de oorzaak is van storingen in de warmtepomp. De flow-switch is een automatische schakelaar die in de leiding zit en detecteert wanneer er water door de leidingen stroomt. Als er voldoende waterstroom is, wordt het contact geactiveerd en zal de warmtepomp gaan werken. Als de sensor echter een te lage doorstroming detecteert, zal er een storing worden aangegeven. Als de flow-switch kapot is, kan de warmtepomp zichzelf ook niet activeren. Dit geldt ook wanneer de doorstroming zeer beperkt is.

  De oplossing is het vervangen van de flow-switch, maar dit is niet altijd eenvoudig. Neem contact op met de leverancier voor hulp en assistentie bij het vervangen van de flow-switch of het oplossen van andere problemen met de warmtepomp.

  Mijn zwembad wordt niet snel genoeg verwarmd door de warmtepomp

  Het doel van de warmtepomp is om je zwembad snel op te warmen. In de praktijk werkt dit echter niet altijd zoals gewenst door de eigenaar of gebruiker.

  De warmtepomp moet een balans vinden tussen het snel opwarmen van je zwembad en het zuinig omgaan met energie. Je kunt een warmtepomp met een hogere capaciteit in kW aanschaffen, maar dat is niet altijd de beste oplossing. Soms is geduld een schone zaak. Maar wat als je zwembad niet of nauwelijks opwarmt? Controleer dan zorgvuldig de volgende zaken:

  1. Is de warmtepomp goed ingesteld op de juiste temperatuur?
  2. Is de doorstroming in de leidingen in orde? Is de bypass goed afgesteld?
  3. Gebruik je een goede afdekking om afkoeling en verdamping tegen te gaan?
  4. Is het zwembad voorzien van isolatie?

  Een zwembadbouwer zal je ook altijd deze vragen stellen als je een probleem meldt. Controleer dit dus goed voordat je contact opneemt.

  een warmtepomp op de zwembadleidingen aansluitenDe juiste positie van een warmtepomp bij je zwembad

  De ideale plek voor je warmtepomp is dicht bij de filterinstallatie en het zwembad. Hoe korter de leidingen, hoe lager de weerstand en de afkoeling in de buizen. Het advies is dus om de warmtepomp zo dicht mogelijk bij de filter te plaatsen.

  Kan de warmtepomp op een dak staan? Ja, dat is mogelijk (met enkele uitzonderingen), maar houd er rekening mee dat de weerstand toeneemt en je de warmtepomp niet eenvoudig kunt bedienen. Tegenwoordig zijn er echter ook modellen met een extern bedieningspaneel en zelfs een wifi-module.

  Wat betreft de positie is het heel belangrijk om de warmtepomp buiten te plaatsen! De werking is gebaseerd op het onttrekken van energie uit de BUITENlucht en niet uit een afgesloten ruimte. Dit wordt soms vergeten. Het is ook belangrijk dat de uitstroom vrij is. Als je bijvoorbeeld een muur op een meter afstand plaatst, zal de warmtepomp minder efficiënt werken. De handleiding zal hier zeker aandacht aan besteden. Hier is een voorbeeld uit de Maxicool warmtepomp handleiding.

  hoe sluit je een warmtepomp aan op een zwembad

  Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

  Avatar
  oprichter in 2010 en verkoopexpert bij Bouwzelfjezwembad.nl

  Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

  Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.