Een warmtepomp op je zwembad plaatsen is een goed idee. Je bent verzekerd van een verwarmd zwembad en ze nemen niet heel veel ruimte in, in tegenstelling tot bijvoorbeeld zonnecollectoren. Helaas is er veel onduidelijkheid rondom de installatie en het gebruik van de zwembadwarmtepompen. Wij geven de meest voorkomende problemen een antwoord.
Mijn warmtepomp start niet op in het voorjaar
Mijn warmtepomp valt steeds in storing
De warmtepomp slaat niet aan, maar geeft geen storing aan
De warmtepomp warmt niet (snel) genoeg mijn zwembad op
De juiste positie van een warmtepomp bij je zwembad
Mijn warmtepomp start niet op in het voorjaar
Een warmtepomp staat in de winter meestal gewoon buiten en bij strenge vorst heeft deze dus wel wat te verduren. Er zit altijd schakeltechniek in die de aansturing verzorgt en deze is kwetsbaar voor weersinvloeden. Start de pomp niet op in het voorjaar? Check dan allereerst de flow van de filterinstallatie. Wanneer de zwembadpomp niet draait, of te weinig, dan start de warmtepomp ook niet op.
Meestal dient het koudemiddel echter aangevuld te worden. De condensor lekt altijd wel een beetje van dit spul en de druk in de compressor neemt zo langzaam af. Het (laten) bijvullen help in veel gevallen en dient na enkele jaren sowieso te gebeuren.
Mijn warmtepomp valt steeds in storing
Een zwembadwarmtepomp is gevoelig voor storingen, ook al belooft een leverancier of fabrikant van niet. Het model bevat een stuk techniek en dit zorgt gewoonweg voor een kwetsbaar geheel. Zeker met de toevoeging van een Inverter techniek heb je meer kans op storing.
We kunnen dan ook niet op elke storing hier een antwoord geven. Een moderne warmtepomp geeft echter altijd een indicatie van de storing op het bedieningspaneel. Zoek in de handleiding de specifieke storing op en je kan eenvoudig het probleem achterhalen. Kan je het zelf oplossen? Prima. Bel anders de leverancier en ga niet zelf klooien. Overigens kan een service bedrijf als koeltechnieker of specialist van een airconditioning je ook helpen als de verkoper je in de steek laat.
De warmtepomp slaat niet aan, maar geeft geen storing aan
Grote kans dat er een probleem is met de flow-switch. Deze flow switch is de automatische schakelaar welke in de leiding zit. Als het water door de leidingen stroomt gaat het contact aan en zal de warmtepomp in werking treden. Als de sensor dan signaleert dat er te weinig flow is zal hij een storing aangeven. Maar wanneer de flow-switch kapot is dan kan de unit ook zichzelf niet activeren. Dit geldt ook als de doorstroming maar heel beperkt is.
Oplossing is het vervangen van de flow switch, maar dit is niet altijd eenvoudig. Neem contact op met de leverancier voor assistentie.
De warmtepomp warmt niet (snel) genoeg mijn zwembad op
Het doel van de warmtepomp is je zwembad opwarmen. En dit moet snel! Alleen werkt dit in de praktijk niet altijd naar de wens van de eigenaar of gebruiker.
De warmtepomp is een compromis tussen een zo hoog mogelijke prestatie leveren (snel opwarmen) en zuinig zijn (langzaam opwarmen). Je kan een unit aanschaffen met een veel hogere capaciteit in kW, maar dat is niet slim. Soms is geduld dus een goede zaak. Maar wat als je zwembad niet of nauwelijks opwarmt? Check dan de volgende zaken zorgvuldig:
- staat de warmtepomp goed ingesteld op de juiste temperatuur?
- is de doorstroming in de leidingen op orde? Bypass goed afgesteld?
- gebruik je een goede afdekking om afkoeling en verdamping te voorkomen?
- is het zwembad voorzien van isolatie?
Deze vragen zal een zwembadbouwer je ook altijd stellen als je melding maakt van je probleem. Check dit dus goed vooraf
De juiste positie van een warmtepomp bij je zwembad
De beste plaats voor je warmtepomp is dicht bij de filterinstallatie en bij het zwembad. Hoe korter de leidingen, des te lager de weerstand en de afkoeling in de buizen. Advies is dus om de warmtepomp zo kort mogelijk bij de filter te plaatsen?
Kan hij op een dak staan? Ja dat kan (met uitzonderingen), maar bedenk wel dat de weerstand toeneemt en je niet makkelijk de warmtepomp kan bedienen. Tegenwoordig zijn er echter ook producten met een extern bedieningspaneel en zelfs Wifi module.
Wat heel belangrijk is wat betreft de positie: plaats de warmtepomp buiten! De werking is om de energie uit de BUITENlucht te halen en niet om deze in een afgesloten ruimte te circuleren. Dit wordt wel eens vergeten. Ook is het belangrijk dat de 'uitstroom' vrij is. Indien je een muur op een afstand van een meter zet, dan heb je al een minder goede werking. De manual zal hier ook zeker een melding van maken. Zie hier een voorbeeld uit de Maxicool warmtepomp handleiding.