Menu Sluiten

Bijna de helft van alle professionele zwembaden die aangelegd worden in Nederland en België worden verwarmd met een zwembadwarmtepomp. Het is de meest eenvoudige en betrouwbare manier om je bad te verwarmen op elke gewenste temperatuur.

Hoe werkt een zwembadwarmtepomp

Je kan een warmtepomp het beste vergelijken met een omgekeerde airconditioning. De warmtepomp werkt rondom een warmtewisselaar. Er wordt warmte onttrokken aan de lucht uit de omgeving en deze wordt afgegeven aan het zwembadwater die ook door de wisselaar stroomt. Hier zie je een duidelijk schema van de werking.

Warmtepomp voor een zwembad

Kenmerken van de warmtepompen

  • Eenvoudige installatie voor zowel bestaande zwembaden als nieuw aan te leggen zwembaden. Elke filterinstallatie is geschikt en kan worden aangepast middels een bypass in de pvc leidingen.
  • Elke warmtepomp werkt volledig stand-alone. Dat betekent dat er een thermostaat functioneert die de pomp aan en uit zet wanneer de temperatuur hoger moet. Wel dient de zwembadpomp daarvoor te draaien. Sommige modellen worden wel aangestuurd door een schakelkast of domotica. Andere modellen hebben een wifi verbinding en worden ook bediend met een smartphone.
  • Installatie is altijd in de buitenlucht. De ingebouwde waaier verplaatst veel lucht en er moet dus veel verse lucht worden aangevoerd. Anders is de energieoverdracht veel te matig. Nadeel is dat je dus meestal een bypass door de fundering of muur moet maken van de filterinstallatie. Lees ook onze blog over de beste plaats voor een warmtepomp.
  • Alle warmtepompen werken op elektriciteit. Dit is een belangrijk aandachtspunt. Het verbruik is in tegenstelling tot sommige beweringen aanzienlijk. De pomp draait uren per dag en trekt een behoorlijk aantal kWh per dag. De meeste modellen worden aangesloten op een 230 volt aansluiting. Grotere types hebben een 2 of 3 fase aansluiting van 400 volt.

De COP waarde van een warmtepomp

Elke warmtepomp wordt voorzien van een COP waarde. Dit is een kengetal die aangeeft hoe effectief de warmte uit de buitenlucht wordt onttrokken. Hoe hoger het getal, des te beter. Helaas is er geen gestandaardiseerde procedure voor de vaststelling. Per merk en per type kan het getal dus een andere waarde vertegenwoordigen.

Belangrijk is dan ook om de meetwaardes te vergelijken met elkaar. Alleen dan kan je er echt iets over zeggen. In de meeste brochures zie je de tabellen en meetwaarde aangegeven. Zie ook onze nadere uitleg van de COP waarde.

Inverter warmtepomp voor een zwembad

Een goede ontwikkeling wat betreft warmtepompen is de introductie van de Inverter technologie. Deze techniek bespaart behoorlijk wat stroom en produceert minder geluid.

Net als een frequentiegestuurde zwembadpomp kan een warmtepomp met Inverter technologie op verschillende snelheden werken. Een standaard warmtepomp is afgesteld om in betrekkelijk korte tijd de temperatuur te verhogen. Wanneer het zwembad op temperatuur is zal de pomp nog een beperkte tijd draaien en dan uitschakelen.

Een Inverter warmtepomp zal meerdere uren draaien op een dag, maar dan op een lage snelheid. Dit heeft twee voordelen. Ten eerste maakt de pomp veel minder geluid aangezien de waaier op een lagere snelheid draait. Ten tweede gaat de efficiency van de pomp omhoog. Hierbij verbruikt de pomp gemiddeld 70% minder energie en dat wordt dan snel terugverdiend.

Prijsontwikkeling van de warmtepompen

Op internet is een warmtepomp 1 van de meest populaire zwembadproducten. Vrijwel elke aanbieder heeft diverse merken en niveaus van prijzen. Bouwmarkten verkopen lichte pompjes voor Intex zwembaden en de meer serieuze aanbieders hebben ook een breed assortiment.

Door dit gigantische aanbod zijn de prijzen sterk gedaald en worden veel merken aangekocht uit China. Dit heeft als nadeel dat reserveonderdelen niet altijd beschikbaar zijn. Ook de parameters voor de COP waarde zijn niet altijd even betrouwbaar.

Gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil en worden de warmtepompen beter. Daardoor zal de prijsontwikkeling niet veel veranderen. Vergelijk dit maar met de prijzen en aanbod van een computer of laptop.

De toekomst van de warmtepomp

De ontwikkelingen zullen niet stil blijven staan. Steeds vaker zien we de integratie met een stukje domotica voor een geavanceerde schakeling. Hierdoor kan men nog meer besparen.

Wanneer de elektriciteit door middel van zonnepanelen wordt opgewekt hebben we een betrouwbare en gratis zwembadverwarming. Zeker in combinatie met een goede zwembadafdekking heb je dan uitermate veel comfort en heb je toch een duurzaam zwembad.

Veel gestelde vragen over een warmtepomp

Ja meestal wel.

De meeste warmtepompen zijn speciaal gemaakt voor een zwembad en het zou dus niet logisch zijn als deze niet geschikt zou zijn. Met name de warmtewisselaar is kwetsbaar voor de invloed van zout en chloor. Daarom moet je altijd kiezen voor een titanium wisselaar, deze zijn veel duurzamer en tegenwoordig bijna standaard.

Nee gelukkig niet. Daarom is dit ook een populaire manier om je bad te verwarmen.

Hou wel rekening met het feit dat de waaier veel lucht verplaatst. Hierdoor kan er bijvoorbeeld bladvuil in de waaier komen en dit verslechtert de werking van de warmtepomp. Je kan op de drukmeter zien hoeveel koudemiddel nog aanwezig is. De hoeveelheid neemt langzaam af. Bijvullen kan door een koeltechnieker eenvoudig gebeuren en dit is meestal een werkje voor om de paar jaar.

Onderhoud in de winter

In de winter kan je het water uit het systeem laten lopen. Raadpleeg daarvoor de handleiding. Anders vriest alles kapot. Afdekken met een hoes is verstandig.

Jazeker.

We krijgen regelmatig vragen en we hebben hiervoor op een aparte pagina veel voorkomende problemen en oplossingen verzameld.

Geeft jou dit geen antwoord? Stel je vraag dan op onze contactpagina.

Aanvullende informatie

Hoe maak je zelf een zwembadverwarming?

Hoe maak je zelf een zwembadverwarming?

Door Maurice van den Heuvel | 19 april 2019

Zelf goedkoop je zwembad verwarming maken doe je zo. Snel en doeltreffend je zwembad opwarmen met deze drijvende zonnepanelen. Even de materialen aanschaffen en in een paar uur warmt je zwembad zelf gratis op.

een warmtepomp op de zwembadleidingen aansluiten

Hoe sluit ik een warmtepomp op mijn zwembad aan?

Door Maurice van den Heuvel | 15 februari 2019

Hoe sluit je een warmtepomp aan op je zwembad? Waar plaats je het beste de unit en hoe doe je het met de elektriciteit? Lees hier de antwoorden

aansluitschema

Wat is de beste plaats voor een warmtepomp?

Door Maurice van den Heuvel | 1 februari 2019

Hoe kies je de juiste positie voor een verwarming voor je zwembad middels een warmtepomp? Lees hier de ervaringen of stel zelf je vraag aan ons

ppg-inverter-warmtepomp

In 5 stappen de ideale warmtepomp voor je zwembad

Door redactie Bouwzelfjezwembad.nl | 23 november 2018

Met enkele eenvoudige vragen kom je tot een beter inzicht welke warmtepomp voor je zwembad te kopen. Wij geven je de vragen en de antwoorden!

energie label warmtepomp zwembad

Wat kost een warmtepomp in het gebruik?

Door redactie Bouwzelfjezwembad.nl | 6 maart 2018

Wij hebben berekend wat een warmtepomp voor een zwembad echt kost en vroegen het aan onze klanten. Lees hier de verhalen uit de praktijk

Is er een warmtepomp die ook tapwater kan verwarmen?

Is er een warmtepomp die ook tapwater kan verwarmen?

Door Maurice van den Heuvel | 31 juli 2016

Warmtepompen worden gebruikt om het water van je zwembad te verwarmen. Ze zijn helaas niet bruikbaar om tapwater te verwarmen of te douchen

Kan ik een warmtepomp ook in de winter gebruiken?

Kan ik een warmtepomp ook in de winter gebruiken?

Door Maurice van den Heuvel | 31 juli 2016

Er zijn mensen die ook in de winter gebruik willen maken van hun zwembad. Dat kan, maar gebruik dan niet je warmtepomp om het water op te warmen.

de goedkoopste warmtepomp voor je zwembad kopen

Waarom zit er zoveel prijsverschil tussen warmtepompen?

Door Maurice van den Heuvel | 30 juli 2016

Er zijn verschillende warmtepompen op de markt die eigenlijk allemaal hetzelfde doen en toch enorm in prijs verschillen. Daar zijn meerdere redenen voor.

Dura warmtepomp 7&10&13

De ventilator van mijn warmtepomp werkt niet

Door Maurice van den Heuvel | 30 juli 2016

Soms kan het zijn dat je warmtepomp niet goed werkt. De storing kan verschillend van aard zijn. Zoals bijvoorbeeld een defect aan de ventilator.

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad